Nieuws/Binnenland
893510
Binnenland

Fabrikanten druk met vaccin tegen ebola

Er wordt hard gewerkt aan een vaccin tegen ebola. Een van de grootste geneesmiddelenfabrikanten, Johnson & Johnson (J&J), liet woensdag weten dat volgend jaar zeker een miljoen vaccins in omloop moeten zijn. J&J wil daarin samenwerken met concurrent GlaxoSmithKline, dat ook werkt aan een vaccin.

„Ik heb de afgelopen dagen geregeld gesproken met de bestuursvoorzitter van GlaxoSmithKline hoe we samen het ebolaprobleem kunnen oplossen. Het zou kunnen dat we onze vaccins moeten combineren”, zei Paul Stoffels, hoofdonderzoeker van J&J.

Meer fabrikanten zijn in de race om als eerste een vaccin op de markt te brengen. In Hamburg zijn al twee vaccins op mensen getest, nadat deze 100 procent aansloegen op dieren. Dat meldde het Duitse Centrum voor Infectieonderzoek woensdag.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vergaderde woensdag over twee experimentele vaccins tegen ebola en hoopt dat tienduizenden West-Afrikanen daar vanaf januari mee ingeënt kunnen worden. Daarnaast moet er over twee weken een serum beschikbaar zijn voor ebolapatiënten in Liberia. In dat serum zitten antilichamen van mensen die zijn genezen van de gevreesde ziekte.

Waar de vaccins een preventief doel hebben, is het serum een geneesmiddel voor mensen die al ebola hebben opgelopen.