Nieuws
893558
Nieuws

Werknemer startte failliete bedrijven gokmiljonairs stiekem door

Een werknemer heeft stiekem een doorstart gemaakt met de failliete bedrijven van de Eindhovense gokmiljonair Stijn F.. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt F. en twee zakenpartners van het witwassen van €110 miljoen, die afkomstig zou zijn uit illegale gokspellen. Toen dat bekend werd, gingen de gokbedrijven van F. snel failliet.

De werknemer, Bas M., nam daarop zijn oud-collega's in dienst. Zij werkten vanuit de luxe woontoren de Regent in Eindhoven, op hetzelfde adres waar tot begin dit jaar de bedrijven van F. gevestigd waren.

Het eind vorig jaar door M. opgerichte bedrijf Dutch Soft bood de online gokspellen aan die door F.'s bedrijven waren ontwikkeld, verstuurde persberichten alsof zij de wettige opvolger van F.'s Bubble Group was en nam zijn klanten over.

Geurt te Biesebeek, de curator van de Bubble Group, schrijft in zijn tweede faillissementsverslag dat er in zijn ogen dus sprake is van 'overgang van onderneming'. Daardoor kunnen de werknemers die nog salaris tegoed hebben van F., dat bij M. opeisen. Bovendien doet het OM volgens de curator vanwege deze transacties strafrechtelijk onderzoek naar M., waarin hij ook is verhoord.

Failliet

M. was niet alleen in dienst van F., maar voerde zijn bedrijven Dutch Soft en Digitain ook programmeerwerk uit voor F.. Toen de bedrijven van F. omvielen, vielen alle opdrachtgevers voor deze twee bedrijven weg. In juni gingen daardoor ook de bedrijven van M. op de fles, net als de moederholding die boven de BV's hing.

Programmeur M. claimt (een deel van) de intellectuele eigendomsrechten op de spellen van F., zo schrijft Te Biesebeek in zijn verslag. Tijdens een in 2012 gevoerde rechtszaak bleek dat hij verantwoordelijk was voor het ontwerp van een aantal (delen) van de spellen. De curatoren van zowel de bedrijven van F. als M. probeert de spellen nu te verkopen.

Naast de gokondernemers heeft het OM ook enkele mensen uit andere branches op de korrel in het onderzoek. Zo zat de advocate van F. enige tijd vast, net als de voormalig topman van betaalbedrijf Buckaroo.