Nieuws
893566
Nieuws

Exclusief interview met Tommy Tallarico, het brein achter de gameconcerten

”Video Games Live is geen doorsnee klassiek concert”

Video Games Live toert al bijna 10 jaar de wereld rond en volgende maand strijkt het orkest zich voor het eerst neer in Nederland. Op 12 november verzamelen gamemuziekliefhebbers zich voor het gameconcert in de Heineken Music Hall. Medeoprichter en host Tommy Tallarico kijkt erg uit naar de show.

“In elk nieuw land waar we voor het eerst optreden is het publiek erg luidruchtig en opgewonden. Velen van hen volgen de show al 10 jaar via YouTube of sociale media,” aldus Tallarico, die al meer dan 25 jaar gamemuziek componeert. Vooral in Zuid-Amerika kunnen ze er wat van. “Daar worden ze helemaal wild. Ze zingen, klappen en schreeuwen mee met elk nummer. Het is geen doorsnee optreden.”

Ondanks dat Video Games Live sinds 2005 actief is, kijken veel muzikanten nog steeds vreemd op wanneer hun orkest wordt ingeschakeld voor één van de gameconcerten. “Veel muzikanten zijn klassiek geschoold, sommigen gaan al wat jaren mee en zijn waarschijnlijk geen fervente gamers. Tijdens de eerste repetitie heerst er nog bezorgdheid. Maar wanneer tijdens een optreden drie- tot vierduizend mensen beginnen te juichen, dan zijn ze om en willen ze graag dat we terugkomen.”

Maar het zijn niet alleen de muzikanten die een transformatie doormaken. “Mijn doel voor het creëren van Video Games Live was dat ik wilde bewijzen dat videogames een cultureel en artistiek belang hebben. De shows helpen ook een nieuwe generatie om klassieke muziek te waarderen,” vertelt Tallarico. Volgens hem krijgen ze brieven binnen van ouders wiens kinderen na het zien van de show muziekles willen zodat ze de muziek van het concert na kunnen spelen.

Muziek selecteren voor Video Games Live is geen simpele taak gezien het grote aanbod aan gamemuziek. Daarom roept Tallarico, die tijdens de shows zelf mee rockt op zijn gitaar, de hulp in van de fans. Voor elk concert wordt via Facebook gevraagd welke nummers niet mogen missen. “Ik creëer dan een setlist gebaseerd op hun antwoorden en gooi er natuurlijk ook wat verrassingen in. De mogelijkheden zijn eindeloos. We hebben nog nooit dezelfde show twee keer gespeeld.”

De setlist voor Amsterdam is nog niet bekend. In het verleden passeerden muziek van games als Halo, Mass Effect en Assassin’s Creed de revue. Zelf is de componist dol op het openingsnummer van Final Fantasy VIII ‘Liberi Fatali’ en eigen rockversies van Castlevania en Street Fighter II.

Kickstarter

Naast de concerten worden er ook cd’s uitgebracht met muziek van Video Games Live. Er was alleen geen platenmaatschappij die een nieuw album wilde uitbrengen. “Ze wilden geen duizenden dollars investeren in een klassiek project voor een jong publiek die de muziek uiteindelijk toch illegaal downloadt.” Dus werd er vorig jaar via Kickstarter geld ingezameld voor de derde cd. Met succes, want er werd in één maand tijd $285.000 opgehaald. Daarom is deze week een nieuw Kickstart-project van start gegaan voor het vierde album. De teller staat momenteel op bijna $75.000.

Voor het concert van 'Game Mania presents Video Games Live' dat op 12 november plaatsvindt in de Heineken Music Hall te Amsterdam zijn nog kaarten verkrijgbaar.