Nieuws
893578
Nieuws

Kritiek op H&M om 'Koerdenpak'

Het moest dé seizoenstrend zijn, maar in plaats daarvan zorgt een kaki-groene jumpsuit van H&M vooral voor opschudding. Het kledingstuk zou, volgens de kritieken, te veel doen denken aan de uniformen van de vrouwelijke Koerdische soldaten die momenteel vechten tegen de terroristische militie IS.

De Zweedse modeketen maakt zijn verontschuldigen nadat het kritiek regende op sociale media, zo meldt de Britse krant Daily Mail.

Tientallen Koerden laten zich uit op sociale media en vallen over de gelijkenissen tussen H&M’s pak en het Koerdische uniform.  "schaamteloos" en "respectloos", zijn de woorden die gebruikt worden om de afschuw over het pak uit nieuwe  herfst/winter-collectie te omschrijven. Sommigen geven praktische tips en stellen voor om, bij wijze van goedmakertje, een deel van de verkoopprijs aan het Koerdische leger en hun gezinnen te schenken.

“Schaamteloos. In tijden als deze, selecteert u een kledingstuk van de dappere Koerdische strijders. Je moest je schamen !”,  zo schreef iemand op Facebook

Op de campagne foto draagt het model de jumpsuit met een tailleriem en militaire laarzen.

De modeketen biedt zijn verontschuldigingen aan. "We vinden het bijzonder jammer als iemand zich beledigd voelt door het kledingstuk. Dat was niet onze bedoeling ”, zegt  Ida Ståhlnacke , internationale perswoordvoerster van H&M in een verklaring.  “Het afgelopen seizoen was er een toenemende vraag naar jumpsuits in verschillende kleuren. Deze overall maakt onderdeel uit van een collectie waar de seizoenskleur , kaki-groene, een grote rol in speelt ", zo legt  Ståhlnacke  uit.

 

Het is niet voor het eerst dat de modeketen onder vuur ligt. Eerder kreeg H&M kritiek op een neonazi-shirt. Ook modegigant Zara lag al meermaals onder vuur. Zo haalde de Spaanse keten onlangs nog een 'concentratiekamp-shirt' en een ´racistisch´ shirt uit de schappen. Het Amerikaanse Urban Outfitters voelde zich na kritiek op sociale media eveneens genoodzaakt een ´bloedvlekkentrui´uit de verkoop te halen.