Nieuws/Binnenland
893600
Binnenland

Subsidie voor nep-studie Krol

Henk Krol heeft in 2010 subsidie gekregen voor een onderzoek dat niet is uitgevoerd. De politicus zou in 2010 19.500 euro hebben gekregen voor onderzoek naar de marktpositie van de Gay Krant.

Het geld kwam volgens het NRC Handelsblad uit het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Krol vroeg in totaal 39.000 euro aan en kreeg de helft als voorschot.

Factuur

Hij meldde vervolgens dat het onderzoek was gestart en liet een factuur van een onderzoeksbureau zien als bewijs. Een halfjaar later bleek dat het onderzoek niet was uitgevoerd. Een financiële en inhoudelijke verantwoording ontbraken. „Krol gaf aan dat hij het onderzoek bij een ander bureau had ondergebracht. Dat vonden we niet netjes, al stemden we er wel mee in. We lieten hem gelijktijdig weten dat we eerst de rapportage wilden afwachten”, zegt operationeel directeur Rick van Dijk. „Een jaar later kwam Krol langs met een powerpointpresentatie om de resultaten van het onderzoek toe te lichten. Daarvan heb ik meteen gezegd dat dit onvoldoende was. We hadden een inhoudelijk rapport met de onderzoeksresultaten nodig en natuurlijk de financiële verantwoording. Die hebben we nooit ontvangen tot de uitgeverij van de Gay Krant in maart 2013 failliet ging.”

Blaam

Krol kreeg de andere helft van de aangevraagde subsidie dan ook niet. De administratie van het fonds is destijds niet achter de al verstrekte 19.500 aangegaan. „We bekijken nu of Krol persoonlijk blaam treft en onrechtmatig handelen te verwijten valt”, zegt Van Dijk. „Daarvoor schakelen we een jurist in om te onderzoeken of het zin heeft om Henk Krol persoonlijk aansprakelijk te stellen. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek doen we aangifte.”