Nieuws/Binnenland
893611
Binnenland

Lage concentraties blauwzuurgas Kampen

In de rook van een brandende berg schroot in Kampen is woensdag blauwzuurgas gemeten. Het zeer giftige gas is volgens de brandweer en de geneeskundige dienst alleen in hele lage concentraties gemeten.

Een hoge concentratie blauwzuurgas kan tot een snelle dood leiden. Kleinere hoeveelheden kunnen bij inademing of contact via de huid zorgen voor hoofdpijn, misselijkheid, jeuk en irritatie. De gemeente Kampen liet alle bedrijven in een straal van 300 meter rondom de brand bij schroothandel Regelink aan de Haatlandhaven ontruimen, nadat het gas was aangetoond in metingen.

De brand in een meer dan 10 meter hoge stapel schroot werd kort na 09,00 uur woensdagmorgen ontdekt. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Omdat niet bekend was welke materialen precies in de afvalberg voorkomen, waarschuwden brandweer en gemeente meteen dat omwonenden ramen en deuren moesten sluiten en de ventilatie moesten uitschakelen. Toen bleek dat dikke rookwolken over de stad trokken, is er luchtalarm via de sirenes gegeven en een NL Alertbericht verspreid.

Verschillende scholen hebben leerlingen woensdagmorgen naar huis gestuurd. Anderen hielden de kinderen juist binnen totdat er officieel toestemming was gegeven om ze te laten gaan.

De brandweer verwacht dat het nog tot in de avond gaat duren voor de brand is geblust. Graafmachines moeten daarvoor de hele stapel metalen uit elkaar trekken. Tot het laatste vuur is gedoofd zal Kampen ook last houden van rook en stank, aldus de brandweer.