Nieuws/Binnenland
893667
Binnenland

Strijd tegen broeikasgassen faalt

Boeren rijden teveel mest uit en lijken luchtzuiveringsinstallaties in stallen niet goed te gebruiken. Daardoor lukt het niet de uitstoot van stikstof in te dammen, zoals moet van de Europese Commissie. De te hoge concentraties van de broeikasgassen in de lucht kunnen economische groei belemmeren.

Dat blijkt uit onderzoeken die zijn gedaan in opdracht van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken). Agrariërs zullen het eerst de dupe zijn als Brussel sancties oplegt, maar in het uiterste geval kan ook 130 kilometer per uur rijden op de snelweg aan banden worden gelegd om de hoge uitstoot te compenseren, of de aanleg en uitbreiding van nieuwe industrie worden vertraagd. Die zorgen namelijk ook voor hogere uitstoot.

Rekenmodellen

Het lukt maar niet om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, hoewel de rekenmodellen van het kabinet voorspelden dat dit wel ging gebeuren. Deskundigen stellen nu vast dat de modellen wel kloppen. Het lijkt mis te gaan in de praktijk. Boeren rijden meer mest uit over het land dan is toegestaan of ze laten speciale luchtwassers niet altijd draaien om op de stroomrekening te besparen. Hierdoor komen er toch meer schadelijke stoffen vrij dan gepland.

Dijksma is onder meer bezig om de controles op de boeren te verscherpen. „We willen voorkomen dat hun bedrijven niet meer kunnen groeien, doordat collega’s zich niet aan de regels houden", zegt een woordvoerder.