Nieuws/Binnenland
893673
Binnenland

Brand Kampen gaat nog uren duren

De brandweer verwacht dat het nog uren gaat duren voor de brand bij schroothandel Regelink aan de Haatlandhaven is geblust. De brand werd woensdagmorgen rond 9 uur opgemerkt en was woensdagmiddag rond 1 uur onder controle. Er drijven dikke rookwolken over de Overijsselse plaats, waarin mogelijk schadelijke stoffen zitten.

De brandhaard zit volgens een woordvoerder van de brandweer onderin een enorme berg oude metalen. Graafmachines zijn bezig om de berg uit elkaar te trekken. Pas als dat klaar is, kan de brandweer het vuur definitief doven.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De eigenaar van het schrootbedrijf denkt aan blikseminslag in de nacht van dinsdag op woensdag.

Maatregelen

Scholen in en rond Kampen nemen verschillende maatregelen nu brandweer en gemeente iedereen dringend adviseren binnen te blijven vanwege de dikke rookwolken die vrijkomen.

Pieter Zandt Scholengemeenschap houdt de circa 2000 leerlingen binnen. Ook leerlingen die geen les meer hebben, moeten op school blijven, zei een zegsvrouw. Het Almere College en het Ichthus College in Kampen hebben de leerlingen na de ochtendpauze haar huis gestuurd. Hun gezamenlijke schoolgebouw staat aan de rand van het bedrijventerrein waar de brandt woedt. „We hebben de leerlingen eerst binnengehouden, maar er ontstond een flinke stank in het gebouw door de rook”, zei een woordvoerder. Tussen de 400 en 500 leerlingen hebben vrij gekregen.

Veel ouders van basisscholieren in Kampen hebben de gemeente gebeld of zij hun kinderen konden ophalen voor de vrije woensdagmiddag. Het advies is om de kinderen zoveel mogelijk met de auto te halen en zeker niet door de rook te gaan fietsen.