Nieuws/Binnenland
893688
Binnenland

'Meeste maatregelen tegen ebola zinloos'

De ebola-epidemie is alleen te bestrijden vanuit de Afrikaanse landen waar de dodelijke ziekte heerst. Dat zei Elhadj As Sy, secretaris-generaal van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen, woensdag tijdens een conferentie in Peking.

„Ebola zorgt voor angst en paniek en dat leidt soms tot ondoordachte maatregelen, zoals het sluiten van de grenzen, het annuleren van vluchten en het isoleren van landen”, aldus Sy. In de Verenigde Staten geldt bijvoorbeeld sinds woensdag de maatregel dat reizigers uit Sierra Leone, Guinee en Liberia alleen nog maar via vijf vliegvelden het land binnen mogen komen. En dat werkt volgens Sy niet: „We kunnen het virus alleen bestrijden vanuit het epicentrum, de plek waar de epidemie begon.”

Als meteen de juiste maatregelen waren genomen, was volgens Sy ebola binnen 4 tot 6 maanden na uitbraak in de kiem gesmoord. Hij wil dan ook dat er geïnvesteerd wordt in de gezondheidszorg in de risicolanden.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vergadert woensdag over de ebola-epidemie en het nut van de strengere grenscontroles. De Amerikaanse president Obama liet al eerder weten voorstander te zijn van een goede screening op luchthavens in plaats van een reisverbod vanuit het besmette gebied.