Nieuws/Binnenland
893697
Binnenland

Luchtalarm in Kampen om rook door afvalbrand

Vier bedrijven op het bedrijventerrein waar sinds vanochtend brand woedt bij schroothandel Regelink worden ontruimd, omdat er bij de brand blauwzuurgas vrijkomt. Inwoners van de stad zelf, waar de rook naartoe trekt, hoeven hun woningen niet te verlaten, omdat de concentraties van slechte stoffen daar heel gering zijn.

Wel wordt nog altijd geadviseerd de ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te zetten. Een zegsman van de Veiligheidsregio stelt dat blauwzuurgas weliswaar schadelijk is, maar niet meteen erg gevaarlijk voor de volksgezondheid. ,,Je valt niet neer als je het inademt. Pas na een uur krijg je te maken met hoofdpijn en misselijkheid. Desondanks is het beter om helemaal uit de rook te blijven.”

Inwoners van Kampen werden gewaarschuwd via het luchtalarm en een bericht van NL Alert. De ontruiming verloopt volgens de zegsman rustig. De rook trekt precies over het centrum van Kampen. Er zijn geen gewonden gevallen.

Paniek

Van paniek onder inwoners is nog geen sprake, zo blijkt uit een rondgang langs wijkverenigingen. Nico van Maastricht, van de vereniging die over de binnenstad gaat, stond net in een bouwmarkt toen het luchtalarm klonk. ,,Iedereen in de winkel keek elkaar wel even vreemd aan. Zo van; het is toch niet de eerste maandag van de maand? Daarna werd al snel duidelijk dat het om een grote brand ging.” Niemand in de bouwketen spoedde zich naar huis, ook Van Maastricht niet. ,,Ik zag wel rook, maar het klaarde eigenlijk ook net op. Ik heb me geen moment zorgen gemaakt.”

Ook binnenstadbewoonster Van Putten is niet onder de indruk. Haar man is net met de auto vertrokken. ,,Of hij wel naar buiten mag? Ach, volgens mij kan het geen kwaad. Zo lang hij maar in zijn wagen blijft…”, grapt ze. Verschillende Kampenaren zeggen het luchtalarm niet eens gehoord te hebben.

Basisschool Mgr. Zwijsenschool in het centrum van Kampen, heeft alle kinderen uit voorzorg tijdens de eerste pauze binnengehouden. ,,We hoorden via een collega over de brand en hebben meteen alle ramen gesloten”, zegt een woordvoerster. ,,We houden het nauwlettend in de gaten. De ouders mogen vanmiddag binnen hun kinderen ophalen en hoeven niet buiten voor de deur te wachten, zoals gebruikelijk is.”

'Blikseminslag'

De eigenaar van de getroffen schroothandel heeft via de regionale media laten weten dat hij vermoedt dat een blikseminslag de oorzaak is van de brand.

Schroothandel Regelink is in 2011 veroordeeld voor fraude met de opslag van chemisch afval.

De gemeente Kampen heeft een telefoonnummer (038 - 3392718) opengesteld voor vragen over de brand en de gevolgen daarvan. Burgemeester Bor Koelewijn, die een afspraak buiten Kampen had, komt terug naar zijn gemeente. Hij is voorzitter van het crisisteam dat is ingesteld.