Nieuws/Buitenland
893701
Buitenland

Soldaat dood na aanrijding moslimextremist

Eén van de Canadese militairen die maandag was aangereden door een geradicaliseerde moslim, is overleden. Dat meldde de krant The Globe and Mail dinsdag.

Het slachtoffer was in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij overleden. Zijn identiteit is niet bekendgemaakt.

De 25-jarige verdachte reed met een auto op twee soldaten in. Hij werd na het incident neergeschoten door de politie en is ook in het ziekenhuis overleden. Het gaat om een bekende van de Canadese autoriteiten.

De militairen werden aangereden op een parkeerplaats bij een winkelcentrum in Saint-Jean-sur-Richelieu, een stad niet ver van Montreal. De politie heeft niet gemeld of de twee een uniform droegen. De tweede militair raakte minder zwaargewond.

De autoriteiten hadden de verdachte al op de korrel. Zijn paspoort was ingenomen. Hij zou een teruggekeerde jihadist zijn of had juist nog plannen om in het buitenland te gaan vechten, net als bijna 100 andere extremisten.

De Canadese minister Steven Blaney van Publieke Veiligheid verklaarde dinsdag dat het incident „duidelijk is verbonden met een terroristische ideologie”. Hij noemde de aanslag „een onacceptabele daad van geweld tegen ons land. We nemen de terroristische dreiging serieus. Deze tragedie is een pijnlijke herinnering dat de dreiging werkelijkheid blijft”.