Nieuws/Buitenland
893713
Buitenland

Dode door storm in Groot-Britannië

De storm die dinsdag over Groot-Brittannië raast heeft een dodelijk slachtoffer geëist. In het centrum van Londen overleed een vrouw toen ze werd geraakt door een omvallende boom. In het dorp Southwick, aan de Britse zuidkust, raakten drie mensen lichtgewond toen een boom op hen viel.

Omwaaiende bomen zorgden voor meer leed. Zo raakte een paar honderd meter verderop een man gewond. Hij is naar een ziekenhuis in de Britse hoofdstad gebracht. Ook in het dorp Southwick, aan de Britse zuidkust, raakten drie mensen lichtgewond toen een boom op hen viel. Zij moesten naar het ziekenhuis.

De storm veroorzaakte meer moeilijkheden in het land. De uitloper van orkaan Gonzalo veroorzaakte windstoten tot ongeveer 120 kilometer per uur, waardoor op meerdere plekken bomen omwaaiden. Daar heeft het verkeer last van. Zo is in het centrum van Londen een belangrijke verkeersader geblokkeerd. In het noorden van het land vielen twee vrachtwagens om door de harde wind.

Ook het vliegverkeer wordt gehinderd door het onstuimige weer. Londen Heathrow liet weten dat al 110 vluchten zijn geschrapt, mede door een staking bij luchtvaartmaatschappij Lufthansa. British Airways heeft zeker twee vluchten naar Nederland geannuleerd, een vlucht naar Schiphol en een naar Rotterdam The Hague Airport. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat de storm ook op andere plaatsen in Europa voor problemen zal zorgen. Toch lieten andere Britse vliegvelden weten weinig problemen te hebben.

In Wales zitten door overstromingen 350 huishoudens zonder elektriciteit. Ook het treinverkeer is daar ontregeld. In Schotland konden meerdere veerboten de haven niet uitvaren. Ook naar Ierland varen minder boten.

In een groot deel van het land geldt nog een waarschuwing, hoewel de storm over zijn hoogtepunt heen lijkt.