Nieuws/Buitenland
893730
Buitenland

ICC laat verdediging Bemba voorlopig vrij

Het Internationaal Strafhof (ICC) laat advocaat Aimé Kilolo Musamba voorlopig vrij, evenals drie andere personen die betrokken waren bij de verdediging van oud-vicepresident Jean-Pierre Bemba van de Democratische Republiek Congo in zijn proces wegens oorlogsmisdaden. Dit hebben de rechters van de Kamer van Vooronderzoek dinsdag besloten.

Het viertal zit al bijna een jaar vast op verdenking van manipulatie van de rechtsgang, maar de verdachten zijn nog steeds niet aangeklaagd. Onder collega-advocaten is er veel kritiek op dat medewerkers van de verdediging kunnen worden opgepakt en zo lang in voorarrest kunnen zitten zonder berecht te worden.

Twee van de vijf rechters van de Kamer van Beroep pleitten in juli al voor vrijlating. Zij beschouwen de aanklacht manipulatie van de rechtsgang als minder zwaar dan de misdaden waar het bij het ICC eigenlijk om gaat, zoals oorlogsmisdaden en genocide.

De voormalige medewerkers van de verdediging zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het omkopen en beïnvloeden van getuigen en het aanleveren van vervalst bewijs. De tenlastelegging is nog niet bevestigd. De vier verdachten moeten naar Den Haag komen als het alsnog tot een proces komt.