Nieuws/Buitenland
893731
Buitenland

Noord-Korea laat Amerikaan vrij

Noord-Korea heeft een Amerikaan vrijgelaten die in mei werd opgepakt en sindsdien vastzat. Jeffrey Fowle is op weg naar de VS. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Het is nog onduidelijk waarom Fowle is vrijgelaten.

De 56-jarige Fowle, die als toerist naar het stalinistische land reisde, werd opgepakt omdat hij een bijbel zou hebben achtergelaten in een club voor buitenlandse zeelieden in de stad Chongjin in het noorden van Noord-Korea.

De Noord-Koreaanse autoriteiten stelden als voorwaarde voor de vrijlating van Fowle dat de VS zijn transport zouden regelen. Het Pentagon stelde een vliegtuig beschikbaar. De VS dankten Zweden dat een ambassade in Pyongyang heeft en een bemiddelende rol speelde.

Noord-Korea houdt twee andere Amerikanen nog gevangen, Kennethe Bae en Matthew Miller. De missionaris Bae werd in 2012 gearresteerd en veroordeeld tot 15 jaar werkkamp voor „poging tot omverwerping van het regime”. Miller werd in april dit jaar aangehouden. Hij werd eerder deze maand tot 6 jaar werkstraf veroordeeld wegens „vijandelijke handelingen”. Hij zou zich hebben voorgedaan als toerist terwijl hij dat niet was.