Nieuws/Buitenland
893732
Buitenland

Door oorlog getekend Oekraïne naar de stembus

Een groot deel van Oekraïne gaat zondag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Twee oostelijke regio's waar het regeringsleger oorlog voert tegen pro-Russische rebellen, doen niet mee. Ook op de Krim, het schiereiland dat in maart door Rusland werd geannexeerd, kan niet gestemd worden.

President Petro Porosjenko heeft de vervroegde verkiezingen uitgeschreven in de hoop op een pro-Europese meerderheid in de volksvertegenwoordiging. Daar zitten nu nog de aanhangers van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj die in februari na massale protesten werd verdreven. Die afzettting werd door Rusland bekritiseerd als fascistische staatsgreep. Janoekovitsj' Regio's-Partij heeft voor deze verkiezingen niet eens meer kandidaten opgesteld. Zijn bondgenoten, de communisten, komen volgens opiniepeilingen mogelijk voor het eerst niet meer in het parlement sinds de onafhankelijkheid in 1991.

Porosjenko leunt op zijn eigen Solidariteits-Partij en de partij Oedar, die geleid wordt door voormalig bokskampioen Vitali Klitsjko. In het pro-Europese kamp heeft de president ook rivalen. Premier Arseni Jatsenjoek doet aan de verkiezingen mee met zijn Volksfront. Oud-premier Joelija Timosjenko stuurt haar partij Vaderland in de race. Op de kandidatenlijsten staan veel mensen die status hebben verworven tijdens de protesten op het Maidanplein tegen Janoekovitsj of bij de strijd tegen de pro-Russische separatisten in het oosten.

In totaal doen 29 partijen aan de verkiezingen mee. Het kiesstelsel is geënt op het Duitse model: de helft van de parlementariërs wordt gekozen volgens het districtenstelsel, de andere helft volgens het principe van evenredige vertegenwoordiging, met een kiesdrempel van 5 procent.