Nieuws/Buitenland
893747
Buitenland

Canada verhoogt dreigingsniveau

Canada heeft het dreigingsniveau voor een terreuraanslag dinsdag verhoogd van laag naar gemiddeld. Volgens een woordvoerder van de Canadese minister voor Openbare Veiligheid is er „geen specifieke aanleiding” voor de verhoging.

De dreiging zou komen van radicale groepen als Islamitische Staat (ISIS) en Al-Qaeda, die „de intentie en de mogelijkheden” zouden hebben om een aanslag te plegen, vertelde de woordvoerder.

De verhoging volgt op de dood van een 53-jarige militair. Die werd maandag samen met een collega door een 25-jarige man omver gereden op een parkeerplaats in het oosten van Canada. De bestuurder, een bekende van de politie, werd doodgeschoten door agenten. De tweede militair raakte gewond.

De Canadees was volgens de politie geradicaliseerd. Hij bekeerde zich het afgelopen jaar tot de islam. De man werd door de politie in de gaten gehouden. Zijn paspoort werd ingenomen toen hij in juli op het punt stond om naar Turkije af te reizen, liet de politie dinsdag weten.

Een woordvoerster van de politie zei dat de dood van de militair niet kon worden voorkomen, omdat er niet genoeg bewijs tegen de geradicaliseerde man was. „We kunnen iemand niet arresteren voor radicale gedachten. Dat is geen misdaad in Canada.”