Nieuws/Buitenland
893751
Buitenland

Amerikaanse journalist Ben Bradlee overleden

De Amerikaanse journalist Ben Bradlee is dinsdag op 93-jarige leeftijd overleden. Hij overleed thuis aan een natuurlijke doodsoorzaak. Dat heeft The Washington Post gemeld. Bradlee werkte jaren voor die krant. Hij leidde de Post toen die het Watergate-schandaal aan het licht bracht. Dat kostte president Richard Nixon in de jaren 70 de kop.

Tussen 1968 en 1991 was Bradlee hoofdredacteur van The Washington Post. In die tijd groeide hij uit tot een belangrijk figuur in Washington en in de Amerikaanse journalistiek. Hij veranderde de krant in een van de meest gerespecteerde media in de Verenigde Staten.

De Washington Post won een Pulitzerprijs voor het verslag van het Watergate-schandaal. Dat is een belangrijke Amerikaanse literatuurprijs.

In 2013 kreeg Bradlee de hoogste onderscheiding die een burger kan krijgen: de Presidential Medal of Freedom (presidentiële vrijheidsmedaille).

„Journalistiek was voor Benjamin Bradlee meer dan een beroep - het was een publiek goed, van levensbelang voor onze democratie”, aldus president Barack Obama dinsdagavond in een verklaring. „Hij vertelde verhalen die verteld moesten worden, verhalen die ons hielpen om onze wereld en elkaar een beetje beter te begrijpen.”