Nieuws
893769
Nieuws

'Grote orders stuwen export'

Enkele grote orders hebben ervoor gezorgd dat de Nederlandse export van kapitaalgoederen naar Brazilië, de Verenigde Staten en China in de eerste zeven maanden van dit jaar met tientallen procenten is gegroeid. Dat blijkt een analyse van ING Economisch Bureau.

Zo steeg de export van kapitaalgoederen naar Brazilië in die periode ten opzichte van een jaar geleden met maar liefst 118 procent tot 713 miljoen euro door een grote order vanuit de olie- en gassector voor scheepsbouwer IHC Merwede uit Sliedrecht.

De export van machines naar de VS en China steeg ook fors. Zeker in het geval van de VS was hier vooral chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven voor verantwoordelijk. De helft van de exportstijging van 1,2 miljard euro naar de VS komt voor rekening van dit technologiebedrijf, dat geldt als een van de parels van de Nederlandse maakindustrie.

De export van kapitaalgoederen naar de VS kwam in januari-juli in totaal uit op 4,2 miljard euro. De export van kapitaalgoederen naar China steeg met 48 procent tot 1,5 miljard euro.

De maakindustrie stuwt de Nederlandse export in 2014, concluderen de economen van ING dan ook. Zij wijzen erop dat de grote orders ook van levensbelang zijn voor toeleveranciers in het midden- en kleinbedrijf.