Nieuws/Binnenland
893772
Binnenland

Extra taak voor EU-commissaris Timmermans

De komende Europees Commissaris Frans Timmermans krijgt Duurzame Ontwikkeling als extra taak. Dat maakte de voorzitter van de nieuwe Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg bekend. Hij vroeg daar de goedkeuring van zijn team. Timmermans zat bij de officiële presentatie van de commissie-Juncker naast de voorzitter.

Timmermans had al de portefeuilles Betere Regelgeving, Relaties met de Europese instellingen, Rechtsregels en Fundamentele Rechten gekregen. Ook wordt hij de belangrijkste vicevoorzitter. „Media bestempelden hem als mijn rechterhand. Ik hoop dat hij af en toe ook mijn linkerhand zal zijn”, grapte Juncker.

Duurzame Ontwikkeling was aanvankelijk aan de Spaanse kandidaat-commissaris Miguel Arias Canete toebedeeld als onderdeel van het takenpakket Milieu en Energie. Maar veel afgevaardigden in het Europees Parlement hadden daar moeite mee wegens de belangen van Canete in de oliesector. Zij achtten dat onverenigbaar.

Juncker voerde nog enkele andere wijzigingen door in zijn team. Zo nam hij de taak Burgerschap af van de nieuwe Hongaarse commissaris Tibor Navracsics nadat afgevaardigden hadden geklaagd over de aantasting van burgerrechten in Hongarije. De Hongaar behoudt Cultuur en Jongerenzaken en krijgt er Sport bij.