Nieuws
893777
Nieuws

Daimler verkoopt belang in Tesla

Autofabrikant Daimler heeft zijn belang van krap 4 procent in de Amerikaanse branchegenoot Tesla Motors verkocht. Dat meldde het bedrijf.

De verkoop van de aandelen leverde de maker van Mercedes-Benz 780 miljoen dollar (613 miljoen euro) op. De Duitse autofabrikant kocht in 2009 een belang van 9 procent in Tesla voor een bedrag van 50 miljoen dollar. Een deel van de stukken werd doorverkocht aan een investeringsmaatschappij in Abu Dhabi.

De opbrengsten zullen worden toegevoegd aan de winst van het bedrijf, zo meldde Daimler. De Duitsers blijven ook na de verkoop van het belang van 3,9 procent samenwerken met Tesla bij de ontwikkeling van elektrische auto's.

Componenten

Daimler gebruikt onder meer componenten van Tesla-modellen voor de vervaardiging van zijn eigen elektrische auto's. Het bedrijf is onlangs begonnen met de verkoop van de Mercedes-Benz B-klasse met elektromotor in de Verenigde Staten. Volgende maand moet het model ook in Europa leverbaar worden.

Daimler stapte vrijwel tegelijk met Toyota in bij de maker van elektrische auto's. De Japanners bezitten nog altijd een belang van 2,4 procent in het bedrijf. De beurswaarde van Tesla steeg dit jaar al 56 procent.