Nieuws
893780
Nieuws

Microsoft bevestigt verdwijnen naam Nokia

Het einde van de merknaam Nokia voor telefoons is nabij, zo lijkt het althans. Op de Franse Facebookpagina van Nokia maakt het bedrijf bekend voortaan Microsoft Lumia te heten.

Microsoft, dat dit jaar de overname van de mobieltjestak van het Finse bedrijf voor ruim €5 miljard afrondde, is sinds die acquisitie bezig om deze tak behoorlijk uit te hollen.

Sanering

Zo verdwijnen er vele banen in de divisie en probeerde Microsoft angstvallig om steeds meer om de naam 'Nokia' te vermijden. Nu zal Microsoft stap voor stap de naam Nokia in Microsoft Lumia veranderen. Een van de eerste stappen daartoe is in Frankrijk gezet.

Nokia was in de jaren 90 een dominante speler in de telefoonmarkt, bleef ook in de eerste jaren na de millenniumwisseling groot. Een model als de Nokia 3210 is voor veel consumenten die in die jaren zijn opgegroeid, hun allereerste mobiele telefoon.

Snake

In tegenstelling tot de huidige generatie telefoons waren die van Nokia dermate sterk, dat het toestel bleef werken als je hem snoeihard op de straatstenen liet vallen. Oppakken, in elkaar zetten en weer bellen, luidde dan het devies. Bijbehorende spellen als 'Snake 1' en 'Snake 2' zijn nog steeds legendarisch.

Besturingssystemen waren relatief erg gebruiksvriendelijk. Al kon het geheugen van zo'n 3210-toestel een opslag van niet meer dan 15 sms-berichten tegelijkertijd aan, waarbij te lange sms'jes ook nog eens als meerdere sms-berichten telden.

Snelle jongens

Op het gebied van smartphones miste Nokia de boot echter volledig. Het bedrijf werd dan ook, hard voorbijgesneld door de snelle jongens van Apple en Samsung.

Hoewel de toestellen van Nokia die draaien op Windows er weinig voor onder doen en relatief goedkoop zijn, is Nokia simpelweg te laat en heeft het slechts een marktaandeel van enkele procenten in die business.

De naam Nokia blijft wel bestaan, maar niet meer op het gebied van smartphones. Het bedrijf is nog actief in infrastructuur voor netwerken en navigatiediensten.