Nieuws/Binnenland
893785
Binnenland

Onrust om kwaliteit ebolapak

Onder ambulancepersoneel is onrust ontstaan over de kwaliteit van de pakken die bescherming moeten bieden als een mogelijke ebolapatiënt vervoerd dient te worden naar het ziekenhuis.

„Een spatbril die je opdoet als je rotjes afsteekt, een minimondmaskertje waarmee je bij wijze van spreken mensen ziet lopen tegen smog. Daarbij zitten dunne handschoenen die we standaard ook al gebruiken en waarvan de helft altijd scheurt. Een brandweerman in Nederland is bij een beetje rookontwikkeling beter beschermd dan wij tegen ebola”, stellen diverse medewerkers rond de ambulancezorg.

Het verontruste personeel vervolgt: „Dit lijkt in de verste verte niet op de pakken die in het buitenland bij onze collega’s worden gebruikt. Daar trekken ze ook nog eens een tent over de brancard heen als iemand onder verdenking van ebola moet worden vervoerd. Die ontbreekt bij ons. Er ligt een oproep wie van ons vrijwillig op de ambulance stapt bij een ebolaverdenking. Nou, wij niet!”

Beroering

Bij de vakbond zijn de signalen over de beroering onder het personeel bekend. „De vraag van het medisch personeel is of dit wel de juiste pakken zijn. Wellicht is er in Nederland een lading die niet voldoet. Dat roept de vraag op of het ambulancepersoneel wel voldoende is voorbereid op een ebolapatiënt. Ziekenhuizen zeggen wel dat ze voorbereid zijn op de opvang en het behandelen, maar bij het ambulancepersoneel zijn vanuit diverse regio’s vragen gekomen over de omkleedprocedure, de kwalitatieve inhoud van de preventiepakketten waarin de beschermende pakken zitten en het vanuit het RIVM doorgegeven protocol hoe te handelen”, zegt Abvakabo-FNV-bestuurder ambulancezorg Fred Seifert.

Groothandel Almeva, leverancier van materialen aan ruim de helft van alle ambulancediensten in ons land, zegt de klachten van het personeel te kennen. „Maar ze stellen al heel snel dat het te minimaal is. Ik hoor ze ook wel zeggen: hiermee ga ik niet op pad. Maar dan denk ik het is toch je werk”, stelt medewerker Ruben Hoogenberg.

Maar Almeva erkent dat het beschermende basispakket door veel ambulancediensten als te minimaal wordt ervaren. Hoogenberg: „Wij hebben het pakket samengesteld op bestelling van de samenwerkende ambulancediensten die dit op basis van de eisen van het RIVM aan ons vraagt. Nitril handschoenen voldoen aan die eisen: ze laten geen vocht door. Het is misschien wel slim om er twee over elkaar aan te trekken. Inmiddels komen er veel aanvullende vragen: veel vinden de veiligheidsbril visilux niet goed en nu worden van die skibrillen –ruimzichtbrillen- aangevraagd. Ook zijn er beschermende maanpakken aangevraagd. En omdat er veel geoefend wordt, krijgen we veel aanvragen voor nieuwe pakken.”

Dr. Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding en werkzaam bij het RIVM: „Wij hebben aan de ambulancezorg het protocol bekendgemaakt en gaan er van uit dat het goed gaat. Dit signaal over de ebolapakken is ons onbekend, maar we moeten het wel bespreken.”