Nieuws
893787
Nieuws

De ’nieuwe’ wijken van New York

Hip en happening!

New York: de stad die nooit slaapt. Maar ook de stad die constant verandert. Met nieuwe wijkjes die dan weer hip zijn en cafés en barretjes waar je nu juist net weer niet moet komen. Want de grootste en meeste bruisende stad van de VS staat nooit stil en iedereen wil vooraan staan als zich iets trendy’s aandient. Weet ook Reiskrant Reporter Marieke van Dijk die nog een paar slimme tips voor ons heeft.

Steeds vaker dienen die nieuwe aanraders zich buiten Manhattan aan. Want New York bestaat niet alleen uit dit langsliertige eiland met de grote torens. De Bronx en Queens timmeren ook steeds meer aan de weg, al is het volgens de echte hipster momenteel vooral in Brooklyn te vinden.

1 Brooklyn

„Wil je ons alsjeblieft niet wegzetten als de buurt voor de hippe New Yorker”, smeekt Alan in de Radegast Biergarten in Williamsburg, een van de meest populaire buurten in Brooklyn. Biertenten schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond in de wijk aan de voet van de Williamsburg-bridge en zijn een erg populaire verzamelplaats. Ook als er geen oktoberfeesten worden gevierd. Het heeft niks met de Duitse invloed in Williamsburg te maken. De wijk werd immers van oudsher bewoond door onorthodoxe Joden. De biertenten worden gezien als Europees en gewoon een leuke plek om aan lange houten tafels samen te komen voor een biertje.

Alan houdt niet van het imago van zijn buurt. „Dat hippe en gekkige moet wat mij betreft niet de overhand krijgen. Natuurlijk zijn er leuke boetiekjes hier en grappige winkeltjes. Maar het is vooral ook nog een volksbuurt waar meer genoten kan worden dan in het altijd gejaagde Manhattan”, legt hij uit vanachter een grote pint bier.

Hij heeft gelijk. Het is eigenlijk een prachtige mix en inmiddels zo’n geliefde plek om te wonen dat de huren zijn geëxplodeerd. Hier kan je met gemak op de fiets stappen zonder dat een vloekende taxichauffeur je de weg afsnijdt en zelfs de eerste bakfietsen, waar gezinnen heel on-Amerikaans het kroost in vervoeren, worden gesignaleerd.

Op vele plekken in de wijk zijn fietsen te huur, eventueel met gids. Ook kan worden gekozen voor de blauwe Citibikes. Dat is voor een langere tocht alleen wat onhandig want na een half uur fietsen loopt de prijs snel op en moet je eigenlijk weer richting een stalling (te vinden op de Citibike-app) om een pauze te nemen of een nieuwe fiets uit het rek te halen.

Maar goed, lopend of fietsend zijn er een paar must sees of must does in Williamsburg. Absoluut een aanrader is de chocoladefabriek van de Mast Brothers. Rick en Michael Mast (uiteraard allebei met hippe baard) zijn zo milieubewust dat ze de cacao zelfs per zeilboot in laten voeren. Het imperium lijdt niet onder deze hoge vervoerskosten, ter compensatie moet voor een reepje al gauw acht dollar worden afgetikt.

Mensen staan in de rij voor de chocolade en ook bij de gelijknamige shop iets verderop in de straat waar chocolademelk wordt getrokken uit verse cacao. Ook zijn rondleidingen van ongeveer een uurtje door de fabriek mogelijk. Al moeten die wel van tevoren worden geboekt op de website.

Geen fan van chocolade maar wel van bier? Dan kan een tour door de fabrieken van Brooklyn Lager gemaakt worden, een biermerk dat een razend snelle opmars maakt in de VS. Ook leuk en origineel in de buurt is Brooklyn Bowl. Niks Amerikaanser dan bowlen natuurlijk. Hier wordt het gooien van de ballen echter bijna elke avond begeleid door een hippe band die optreedt op een groot podium achter in de zaal. Voor je het weet, maak je een optreden mee van een opkomende ster die je over een paar jaar ziet optreden op tv.

 

 

2 Queens

Maar het is tegenwoordig niet alleen in Brooklyn te doen. Zelfs Queens, vroeger toch alleen bekend van de landing op vliegveld John F. Kennedy, doet met Long Island City mee als gewilde nieuwe hotspot. Vanaf de rooftop van het Z NYC Hotel is het uitzicht op Manhattan adembenemend, en de prijzen voor een hapje of drankje zijn iets beter te behappen dan elders in de stad. Al is eten en drinken nu eenmaal duur in New York, zeker als je je aan de twintig procent fooi houdt zoals echte New Yorkers doen als ze tevreden zijn over de service.

En mocht je toch per kort metroritje de East River oversteken naar Queens is het Louis Armstrong-museum ook de moeite waard. Niet hip maar juist een tocht terug in de tijd, naar het woonhuis van de zanger/trompettist in een volkswijk die hij onder meer bejubeld in zijn megahit ’What a wonderful world’. Alles is in tact gebleven in het huis dat hij jarenlang bewoonde met een danseres uit de Cotton Club in Harlem. Het museum is inmiddels zo populair dat het gaat uitbreiden.

 

 

3 Bronx

Voor dat authentieke gevoel maak je een uitstapje naar de Italiaanse wijk in de Bronx, rond Arthur Avenue. „Dit is het echte Little Italy, en niet dat nepgebeuren op Manhattan”, zegt David Greco van Mike’s Deli, een levendige plek op de overdekte markt waar de stukken Italiaanse ham over de toonbank vliegen.

Het is een genot om in deze wijk te lopen en te mijmeren over de Italiaanse immigranten die hier een bestaan probeerden op te bouwen. De viswinkels, banketbakkerijen met de lekkerste cannelloni, ijswinkels of plekken waar verse pasta’s worden gedraaid rijgen zich aaneen. Afgewisseld door restaurants waar een ouderwetse Italiaanse ober met groot wit schort je ontvangt.

Qua voedsel kun je hier bijna geen verkeerde keuze maken. Het enige dat je moet doen is – zoals bij elk restaurantbezoek aan New York en dus niet specifiek voor Little Italy in de Bronx – kijken of er een A op het vignet bij de deur is geplakt. Dan weet je dat het restaurant in de hoogste hygiënecategorie valt.

De wijk is gemakkelijk met de metro te bereiken vanaf elke plek in de stad. En dicht in de buurt van Bronx Zoo (een gigantische dierentuin waar ze tegenwoordig zelfs de komodovaranen, de grootste hagedissen ter wereld, onderdak bieden) en de Botanical Gardens (een enorm planten- en bloemenpark waarin onder meer de beroemde Nederlandse tuinenarchitect Piet Oudolf een pad heeft ontworpen).

Oudolf is overigens ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de High Line, een van de meest populaire attracties momenteel op Manhattan waar miljoenen mensen komen wandelen. Het is een oude tramrails op zo’n twaalf meter hoogte in het Meat Packing-district dat nu is omgetoverd tot een wandelpad dwars door de stad met de mooiste uitzichten en zonder de last van druk autoverkeer.

4 Harlem

Uiteraard zijn er nog honderden andere dingen te doen in Manhattan, zoals het bezoeken van het Statue of Liberty, het uitzicht op het observatiedek van het Rockefeller Center, het Empire State Building, de talloze musea, shoppen op de chique avenues, Broadway, helikoptervluchten of een gratis tochtje met de pont vanaf de zuidpunt van Manhattan naar Staten Island of een gratis kanotochtje op een van de vele opstapplekken langs het water.

Maar als afsluiter gaan we toch nog even weg uit het centrum van de stad en naar het noordelijk gelegen Harlem. Vroeger durfden de toeristenbussen hier niet eens te stoppen en controleerden zwarte straatbendes hier de straten. Die tijd ligt ver achter ons. Harlem is hot en een avondje Amateur Night in het fameuze Apollo-Theater, waar onder meer Michael Jackson en James Brown ooit optraden, mag niet gemist worden. De ene na de andere talentvolle artiest klimt op het podium en het zeer actieve publiek heeft de macht in handen en kan de show abrupt laten stoppen door luid boe te gaan roepen.

Vergeet niet vooraf of na de show te gaan eten bij The Cecil of in de Red Rooster waar creool- en cajunvoedsel in een zalig modern jasje zijn gestoken. Voormalig president Clinton was er dol op en vaste gast toen hij het kantoor van zijn foundation opende in Harlem. En nog steeds lijken de vele gasten, tegenwoordig vooral ook blanke zakenlieden van Wall Street, te hopen dat de deur openzwaait en Clinton binnenstapt terwijl ze in de kelder van de Red Rooster tot diep in de nacht onritmisch meedansen op Afrikaanse muziek.

 

 

-------

Reiswijzer

Ook voor het vliegen geldt, boek vroeg en liefst niet in drukke vakantieweken als het kan. In een lang weekend van vier dagen kan je al veel zien, en New York is nu eenmaal minder geschikt om met jonge kinderen te bezoeken. Zowel KLM als United Airlines vliegt zeven dagen per week op New York. Dat kan voor een retour vanaf 450 euro. Bij aankomst op JFK of Newark is het openbaar vervoer naar de stad een stuk voordeliger dan de taxi die ook vaak nog lang stilstaan door de drukke wegen. Kijk voor veel meer info over deze bijzondere stad o.a. op www.nycgo.com

Rooftops

Na het lopen van de High Line dwars door het Meatpacking District kan nagenoeg overal worden neergeploft voor een drankje of hapje. Het aanbod is overweldigend.Leuk is om binnen te lopen bij de Standard Grill in het Standard Hotel. In de winter met schaatsbaantje en koek-en-zopie voor de deur. Binnen is ook de beroemde lift naar de Boom Boom Room, waar zanger Jay Z het aan de stok kreeg met de zus van Beyoncé en wat er nog altijd voor zou zorgen dat het huwelijk tussen het celebritykoppel op knappen staat. Voor cocktails op andere rooftops is het goed om te kijken op de website van het uitgaansmagazine van New York: www.timeout.com. Want in de betonnen jungle zoals New York moet op zijn minst één keer op hoogte een drankje worden gedaan.

Hotels

Hotels in New York zijn duur, vooral op Manhattan. Plan je reis goed en ruim van tevoren. Als er speciale events zijn in de stad kan de prijs oplopen. Voor wie op zoek is naar een Hollands tintje kan terecht in de Nederlandse hotelketen CitizenM vlak naast Times Square. Functioneel ingericht met Delfts blauw en oud-koningin Beatrix aan de wand. Hotels buiten Manhattan: onder meer het Whyte Hotel in Brooklyn en Z NYC Hotel in Queens; aanraders mede door hun prachtige dakterrassen met uitzicht op de stad. In Harlem kan prima geslapen worden in o.a. A Loft.