Nieuws/Binnenland
893810
Binnenland

Nepveteranen aan de digitale schandpaal

De groei van het aantal nepveteranen in ons land neemt volgens echte (oud-)militairen zulke onrustbarende vormen aan, dat ze een ’veteranenpolitie’ hebben opgericht. Onder de naam ’Dutch Stolen Valor’ (DSV) nagelen ’gestolen moed-jagers’ bedriegers aan de digitale schandpaal op Facebook.

Hierop zijn speciale pagina’s gereserveerd voor foto’s van de militaire neppers. Zondaars die beloven hun leven te beteren, worden weer verwijderd, beloven de speurders.

Positieve aandacht

De initiatiefnemers schrijven de groei van het aantal bedriegers toe aan de positieve aandacht voor veteranen de laatste jaren. Op de DSV-site prijkt nu een foto van een man die onlangs bij de herdenking van Market Garden in Arnhem werd betrapt met een rits insignes die bij nadere bestudering niet meer zijn dan onder meer een vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid, het Vierdaagse-kruis en een rij jubileumonderscheidingen van organisaties van oud-militairen.

De speurders van DSV zeggen ’geen compassie’ te hebben met de herkenbaar afgebeelde mannen. „Veel onderscheiden veteranen hebben strijd geleverd voor hun medaille. Het doet pijn als je dan ziet dat het publiek klapt voor neppers met een hele rij blingbling, terwijl het stil blijft voor de echte helden met twee onderscheidingen.”

'De nepveteranen zijn sneue figuren'