89382
Buitenland

Demonstraties in Rome bij verjaardag EU

ROME - Rome zet zich schrap voor de viering van de zestigste verjaardag van de EU. Voor vandaag zijn vier demonstraties aangekondigd. Vooral vanmiddag kan het gewelddadig worden is de vrees vooraf.

De leiders van 27 EU-landen en Brusselse kopstukken verzamelen zich vanochtend in de Italiaanse hoofdstad. Het is op de kop af zestig jaar geleden dat zes landen hun handtekening onder het Verdrag van Rome zetten, waarmee de Europese Economische Gemeenschap (EEG) een feit was. Het verdrag wordt gezien als de geboorte van de EU. Nederland behoorde tot een van de zes landen die er vanaf het allereerste begin bij zijn.

Ondertussen zijn 28 landen lid, maar zijn de Britten op weg naar de uitgang. Premier May is er dan ook niet bij in Rome.

De EU-leiders ondertekenen vandaag een plechtige gelofte om Europa in het hart te sluiten. Dat is nodig na de Brexit en een moeizame discussie over hoe het nu verder moet met de Unie.

In Rome is de politie massaal op de been. Liefst 5000 agenten bewaken het centrum. Dat is duizend man meer dan aanvankelijk de bedoeling was, maar de autoriteiten willen absoluut geen risico nemen na de aanslag in Londen eerder deze week.

In de ochtend zijn er twee demonstraties. Van federalisten en gematigd links. ’s Middags vanaf 14 uur demonstreert radicaal links met daarin anarchisten en communisten. Een uur later begint ook de uiterst rechtse Azione Nazionale met een demonstratie.

Er wordt alles in het werk gesteld om deze laatste twee groepen elkaar niet te laten ontmoeten, omdat het dan wel eens uit zou kunnen draaien op rellen. De politie heeft voor beide demonstraties ver uit elkaar liggende routes uitgestippeld.