Nieuws/Binnenland
893838
Binnenland

’Lelystad Airport wordt fiasco van half miljard’

Een nieuwe polderluchthaven bij Lelystad ligt opnieuw zwaar onder vuur van de vliegmaatschappijen in Nederland, natuurbeschermers en bewonersorganisaties. Zij vrezen een half miljard euro kostend fiasco.

„Er komt veel meer bij kijken dan alleen een investering van 90 miljoen van Lelystad-exploitant Schiphol in baanverlenging, een nieuwe terminal en parkeerterrein. Niemand zit te wachten op een geldverslindend spookvliegveld, waar geen airline en luchtreiziger heen wil”, zei gisteren voorzitter Frank Allard van branchevereniging Barin.Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) had net aangekondigd dat het Luchthavenbesluit voor Lelystad vijf maanden is vertraagd tot april 2015 om de milieueffectrapportage te verbeteren en de Raad van State meer tijd te geven voor advies.

„Dat uitstel zou minstens twee jaar moeten duren. De geplande opening in 2018 is veel te vroeg gezien de stagnerende groeicijfers op Schiphol voor starts en landingen en de stillere vliegtuigen. De politieke bovengrens is nog niet in zicht”, aldus Allard.

Maar Mansveld zegt onverkort vast te houden aan de noodzaak van Lelystad Airport als ’overloop’ van Schiphol voor onder andere vakantievluchten. De Schipholdirectie bevestigde gisteravond volgens planning door te gaan. „Dat betekent dat de eerste fase van Lelystad Airport in 2018 opengaat.”

Een teken aan de wand is dat prijsvechters easyJet en Ryanair volgend jaar eigen thuisbases op Schiphol openen, omdat ze zich steeds meer op zakenreizigers richten in een directe aanval op de KLM-groep. De Spaanse budgetvlieger Vueling breidt de vluchten op Schiphol ook fors uit. Vakantievlieger ArkeFly weigert naar Lelystad te verkassen, „omdat een baan van 2400 meter te kort is voor de Boeing 787 Dreamliner, er niet in de nacht mag worden gevlogen en het openbaar vervoer te wensen overlaat”.