Nieuws/Binnenland
89421
Binnenland

Luchtmachten trainen vanaf basis Leeuwarden

LEEUWARDEN - Ongeveer vijftig jachtvliegtuigen nemen de komende twee weken vanaf vliegbasis Leeuwarden deel aan een grote internationale oefening in het Nederlandse, Duitse en Deense luchtruim. De jaarlijkse training onder de noemer Frisian Flag gaat maandag van start.

Behalve Nederlandse F-16’s doen ook België en Portugal met F-16’s mee en de Verenigde Staten met F-15's. Verder neemt Duitsland deel met Eurofighters, Frankrijk met Mirage 2000's en de Britten met GR4 Tornado’s.

De toestellen worden in de lucht van brandstof voorzien door Nederlandse, Duitse, Franse en Italiaanse tankvliegtuigen. Deze toestellen stijgen op vanaf vliegbasis Eindhoven.

De jaarlijkse oefening wordt gehouden in verband met gezamenlijke buitenlandse missies. Zo draagt Nederland op dit moment met vier F-16’s vanuit Litouwen bij aan de bescherming van het luchtruim boven de Baltische Staten.

Frisian Flag wordt jaarlijks op de vliegbasis Leeuwarden gehouden. Twee keer kon de oefening niet doorgaan. In 2010 werd die afgeblazen vanwege de vulkaanuitbarsting op IJsland, in 2011 waren Nederlandse F-16's en vliegtuigen van andere NAVO-landen zelf actief boven Libië.