Nieuws/Binnenland
894264
Binnenland

Stoffelijke resten in Lancaster Werkendam

Tijdens de berging van een oude Engelse bommenwerper in Werkendam zijn afgelopen vrijdag stoffelijke resten gevonden. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om de resten van de staartschutter van de Lancaster. De gemeente Werkendam heeft dat maandag bekendgemaakt.

De resten zijn voor identificatie overgebracht naar het laboratorium van de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht in Soesterberg.

De Engelse Lancaster uit de Tweede Wereldoorlog werd vorig jaar herontdekt tijdens voorbereidingen voor de aanleg van een bedrijventerrein. Een twijfelende gemeenteraad besloot in februari om mee te werken aan de berging die bijna 6 ton kost. Met de berging werd eind september begonnen.

Het vliegtuig is volgens onderzoek op 22 juni 1944 neergehaald door een Duitse nachtjager en brandend neergestort in een polder bij Werkendam. Aan boord waren acht bemanningsleden. Zes overleefden de crash. Eén bemanningslid ligt begraven in Werkendam. Het laatste bemanningslid werd officieel vermist.

Ter nagedachtenis van de overleden bemanning wordt zaterdag tijdens een officiële ceremonie namens de Britse Luchtmacht een krans gelegd op de vindplaats.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ongeveer 5900 vliegtuigen neergestort op Nederlands grondgebied. Ongeveer 85 procent is tot dusver geborgen.