Nieuws/Binnenland
894369872
Binnenland

Advies Gezondheidsraad: vaccineer kinderen die verhoogd risico hebben om ernstig ziek te worden tegen corona

Den Haag - Jonge kinderen van tussen de 5 en 11 jaar oud die een verhoogd risico lopen om ernstig ziek te worden als zij corona hebben, moeten worden gevaccineerd. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan de minister van Volksgezondheid. Het gaat dan met name om kinderen die een aandoening hebben of ziek zijn en onder behandeling zijn van een kinderarts.

Hoewel de meeste kinderen niet erg ziek worden van een coronabesmetting, wordt een klein deel van de kinderen van tussen de 5 en 11 jaar oud dat wel. Vooral kinderen met een chronische longaandoening, een aangeboren hartafwijkingen of het downsyndroom krijgen te maken met ernstige covidklachten. Bovendien hebben zij een grotere kans om door corona in het ziekenhuis te belanden.

Ook lopen ze na een coronabesmetting een hoger risico een ernstige ontstekingsreactie in de organen (MIS-C) te krijgen. Voor deze jonge kwetsbare doelgroep kan een coronabesmetting dus zeer gevaarlijk zijn.

Aangepaste dosering

Omdat deze kwetsbare kinderen vanwege hun aandoening vrijwel altijd onder behandeling van een kinderarts zijn, adviseert de Gezondheidsraad de selectie op wel of niet vaccineren bij de kinderartsen te leggen.

Vanaf 12 jaar kunnen kinderen al gevaccineerd tegen corona worden. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) keurde recent het BioNTech/Pfizer-vaccin ook goed voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Voor jonge kinderen zal de Pfizer-prik in een aangepaste dosering worden gegeven.

De eerste zogenoemde kindervaccinaties worden in de loop van december verwacht. De Gezondheidsraad hoopt dat de minister deze vaccinaties gebruikt om jonge kwetsbare kinderen mee te enten.

Of ook geadviseerd wordt om gezonde kinderen van jonger dan 12 jaar te vaccineren, is nog de vraag. De Gezondheidsraad buigt zich over deze vraag en komt binnenkort met een advies.