Nieuws/Buitenland
89457
Buitenland

27 EU-leiders bekrachtigen hun eenheid

ROME - De EU-landen zijn ook zonder het Verenigd Koninkrijk „vastberaden” hun samenwerking te versterken. Als dat nodig is kunnen groepen landen dat sneller of intensiever doen dan andere, zolang de integratie maar dezelfde kant op gaat.

Dat hebben de 27 EU-leiders zich zaterdag in Rome plechtig voorgenomen. De staatshoofden en regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte, zetten een voor een hun handtekening onder een Verklaring van Rome waarmee zij de eurosceptische buitenwereld willen tonen dat ze de eenheid bewaren. Dat gebeurde in dezelfde zaal als waar precies zestig jaar geleden de wat nu Europese Unie heet werd opgericht met het Verdrag van Rome.

Ook de Poolse en Griekse premiers, Beata Szydło en Alexis Tsipras, tekenden tot opluchting van de anderen de tekst. De afgelopen dagen dreigden dat zij het feestje zouden torpederen door de Verklaring niet te onderschrijven.

Verstoren

Anti-Europese demonstranten dreigen het EU-jubileum zaterdag in Rome te verstoren. De politie vreest voor rellen en heeft de wijde omgeving afgezet rond het stadhuis. De politie vreest dat demonstraties van verschillende groepen, onder andere links- en rechts-radicalen en anarchisten, uit de hand zullen lopen. In verband met de aanslag in Londen was de politiemacht al opgevoerd tot 5000 man.