Nieuws/Buitenland
894699
Buitenland

Beperkt Duits treinverkeer na begin staking

Uren na het begin van de machinistenstaking bij de Duitse spoorwegen rijdt zaterdag op de grote lijnen nog circa 30 procent van de passagierstreinen. Dat laat vervoerder Deutsche Bahn weten. Die werkt sinds het begin van de staking met een nooddienstregeling. Volgens Deutsche Bahn rijden er ook op de regionale lijnen redelijk wat treinen.

De machinisten staken het hele weekeinde. In het vrachtvervoer legden ze vrijdagmiddag al het werk neer, het personenvervoer is in de nacht van vrijdag op zaterdag om 02.00 uur platgegaan. Maandagochtend om 04.00 uur is de staking afgelopen. Voor reizigers die stranden, stelt Deutsche Bahn slaaptreinen beschikbaar in Hamburg, Berlijn, Frankfurt en München.

De machinisten staken vanwege een slepend conflict met de spoorwegdirectie over arbeidsvoorwaarden. De bond wil voor het personeel van Deutsche Bahn 5 procent meer loon en een 2 uur kortere werkweek. De spoorwegmaatschappij vindt die eisen veel te ver gaan. Deutsche Bahn deed de vakbond GDL vrijdagavond nog een nieuw bod. Die noemde dat „een druppel op een gloeiende plaat”.