Nieuws/Binnenland
894737
Binnenland

Verweer Krol staat haaks op documenten

De felle ontkenningen van Kamerlid Henk Krol (50Plus) in het tv-programma Pauw over misbruik van subsidies staan haaks op de weinige documenten die daarover beschikbaar zijn.

Samen met Jan Nagel, voorzitter en senator van de partij, was hij vrijdagavond in de talkshow te gast om weerwoord te geven tegen beschuldigingen dat met subsidiegeld van het ministerie van Onderwijs misbruikt werd. Er zouden rekeningen voor de Gay Krant en het hosten van de website van 50Plus mee zijn betaald. Dat gebeurde via een stichting, Vrienden van de Gay Krant (SVGK). Die kreeg geld voor homo-emancipatieprojecten.

Absoluut niet waar

Krol ontkende met klem dat er ooit rekeningen door de stichting waren betaald die voor een van zijn bv's bestemd waren. "Dat is absoluut niet waar". In een mail van Krol aan een hostingbedrijf voor websites  vroeg hij in 2008 juist om alle rekeningen van zijn bedrijven over te laten schrijven op de stichting, omdat er subsidiegeld was gestort.

Ook weersprak hij dat ooit door de stichting geld is betaald voor kosten die betrekking hebben op de site van 50Plus.

Advocaat Oscar Hammerstein van SVGK beschikt echter over een zogeheten creditfactuur voor dienstverlening voor de partijsite ter waarde van 500 euro. Of er sprake is geweest van een betaling is niet duidelijk, wel dat de provider hiervoor wel een rekening is gestuurd. 

Een vorig jaar opgestapt bestuurslid zegt hierover dat zij de fout ontdekte en hem herstelde, door snel het verschuldigde bedrag over te maken.

Geen bonnetjes

Krol zei in Pauw dat hij, ondanks eerdere beloften, niet beschikt over de bonnetjes, facturen en overige administratie van de SVGK.  "Een deel is bij de stichting en de rest bij de curator." De stichting zegt maar enkele archiefmappen te hebben, terwijl die al sinds 1983 bestond.

Dat de curator de stukken zou hebben, blijkt ook onjuist. Hij zegt in het eindverslag over het faillissement van de Gay Krant en andere bedrijven van Krol dat  "geen facturering" heeft plaatsgevonden.

Morgen in De Telegraaf meer nieuws over de subsidies van Krol