894760
Binnenland

'Nieuwe wetten geen oplossing auteursrechten'

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil artiesten best helpen bij het beschermen van hun auteursrechten. Maar nieuwe wetten zijn volgens hem geen oplossing. „Zodra wij een wet hebben gemaakt over het kopiëren van cd's, is iedereen aan het downloaden. En tegen de tijd dat we daar een wet voor hebben, wordt er alleen nog maar gestreamd. We lopen achter de feiten aan”, zei de minister volgens showbizzdienst BuzzE.

Kamp zei dat hij echt iets wil betekenen voor artiesten. "Maar met wetten heeft dat geen zin. We moeten samen nieuwe regels bepalen."

Kamp deed mee aan een discussie tijdens Amsterdam Dance Event. Daarin vroeg dj Armin van Buuren de overheid om meer te doen. ,,Toen ik rechten studeerde, vertelde mijn professor: de welvaart van een land is af te lezen aan hoe er met auteursrechten wordt omgegaan. Wat dat betreft is het niet zo best gesteld met onze welvaart", aldus Van Buuren.

De minister benadrukte het belang van dance voor Nederland. Dj's, producers, platenlabels en feesten leveren elk jaar ruim een half miljard euro op. Dance is daarmee het grootste Nederlandse muzikale exportproduct. Daarom lanceerden Kamp en initiatiefnemer Duncan Stutterheim (ID&T) een stimuleringsprogramma voor beginnende dance-ondernemers. ,,Den Haag heeft onze industrie een heel lange tijd niet zien staan. Daarin is nu gelukkig verandering gekomen", zei Stutterheim.