Nieuws/Binnenland
894783
Binnenland

Op vakantie van zorggeld

UPDATE: rechtzetting Sinan G. De Rotterdamse oud-wethouder Orhan Kaya heeft volgens ingewijden Turkse Nederlanders met geld van zorgverzekeraars op vakantie gestuurd. De inwoners zouden voor hun psychische problemen in Turkije, het land van herkomst, moeten worden behandeld. In de praktijk gingen de ’patiënten’ gewoon op reis.

Zorgverzekeraars zouden hier achter zijn gekomen en zijn direct gestopt met het betalen van de declaraties. Door het frauduleuze handelen zou Stichting Renk Zorg, waar Kaya directeur was, mogelijk zelfs failliet zijn gegaan. Overigens wordt de voorganger van Kaya’s instelling, Stichting Parkzorg, eveneens in verband gebracht met oplichting. Parkzorg was van de veroordeelde Turkse psychiater Sinan G.

De curator, mr. L. Boender van DVDW Advocaten die het faillissement afhandelt, doet onderzoek naar de aantijgingen. Kaya zelf, die ook arts is, en zijn medebestuurders stellen echter dat de stichting op de fles is gegaan door ’een onoverbrugbaar lange periode tussen uitbetaling van de declaraties door de zorgverzekeraars’. De bestuurders hebben zelf het faillissement aangevraagd.

Volgens de verzekeraars waren de ingediende declaraties excessief en was er sprake van frauduleus handelen, zo stelt de curator in een tussentijds verslag.

Malafide praktijken

Overigens zijn niet alle zorginstanties in de mogelijk malafide praktijken van Renk Zorg getrapt. Zo stelt Achmea nog nooit een nota van het bedrijf van Kaya te hebben uitbetaald. Dit omdat hun ter ore was gekomen dat Renk Zorg niet altijd rechtmatig zou declareren. Wel zijn er facturen van ruim 8000 euro gedeclareerd, echter die zijn na onderzoek niet betaald.

Ook CZ is niet in de praktijken getuind. Wel probeerde de instelling volgens de verzekeraar ’behoorlijke rekeningen’ te declareren. Overigens ging het hierbij alleen om behandelingen in Nederland. Renk Zorg bood volgens de eigen website passende zorg aan mensen met onder meer een multiculturele achtergrond of religie, in de praktijk volgens ingewijden in de zorgwereld vaak Turken. Zij konden zich laten behandelen voor onder meer depressies, verslavingen, psychotische of persoonlijkheidsstoornissen. De zorgverlener beloofde dat de behandelingen werden vergoed.

Onbehoorlijk bestuur

Uit het onderzoek blijkt dat de bestuurders ook de boekhouding niet op orde hadden. Zo was de administratie die is ingeleverd, niet volledig. De curator verwijt hun daarom onbehoorlijk bestuur. Kaya krijgt nog de mogelijkheid om hierover zijn kant van het verhaal te vertellen. Renk Zorg liet na het anderhalfjarige bestaan een enorme schuld achter van ruim 167.000 euro.

Ook de gemeente heeft geld van de stichting te goed. Het bedrijfspand waarin de ’transculturele hulpverlener’ was gevestigd, is van de gemeente. Er is een huurachterstand van ruim 8600 euro. Saillant detail is dat na het faillissement alles van waarde in het pand bij een inbraak werd gestolen.

Kaya is oud-wethouder. Hij was van 2006 tot 2008 voor GroenLinks bestuurder Participatie en Cultuur. Kaya was niet bereikbaar voor commentaar.

Rechtzetting Sinan G.

In het artikel ‘Op vakantie van zorggeld’ (De Telegraaf 15 oktober 2014) is ten onrechte gemeld dat de met oplichting in verband gebrachte Stichting Parkzorg van de veroordeelde Turkse psychiater Sinan G. was. De advocaat van de heer G. laat ons weten dat zijn cliënt geen enkele relatie of betrokkenheid heeft gehad met Stichting Parkzorg. Evenmin is de heer G. veroordeeld voor een strafbaar feit. De heer G. wordt verdacht van zorgfraude bij zijn werkzaamheden als psychiater. Hij stelt echter onschuldig te zijn.