Nieuws/Binnenland
894889
Binnenland

Agent 'overtrad regels bij dodelijk ongeval'

De agent die in Apeldoorn vorig jaar oktober een dodelijk verkeersongeval veroorzaakte, overtrad de richtlijnen van de politie. Dat betoogde het Openbaar Ministerie vrijdagochtend in de rechtbank in Zutphen.

Tegen de 59-jarige E. van V. is een werkstraf van 120 uur en een rijontzegging van 6 maanden geëist. De agent was op 25 oktober vorig jaar in een politiebus met een pieksnelheid van 129 kilometer per uur op weg naar een melding, blijkt uit metingen. Waar hij reed, was 50 per uur toegestaan.

Volgens de richtlijnen van de politie had de man hier met sirene en zwaailicht maximaal 90 per uur mogen rijden, aldus het Openbaar Ministerie. De optische en geluidssignalen waren echter uit.

Op zo'n snelheid rijden zonder signalering is „voorzienbaar gevaarzettend”, zei de officier van justitie. De agent was op weg naar een 17-jarige Duitser die met een gestolen Mercedes bij een tankstation was gesignaleerd. Omdat die verdachte agressief op agenten kon reageren, werd in overleg met de meldkamer besloten onderweg de zwaailichten en de sirene uit te zetten, zei de verdachte. Een 47-jarige vrouw die met haar Kia de weg wilde oversteken, botste tegen het politiebusje. Ze overleed ter plekke aan haar verwondingen.

„Ik had geen idee dat het zo hard ging”, zei de verdachte. De genoemde richtlijnen zijn volgens hem betrekkelijk onbekend binnen het korps.

Volgens de raadsman is het korps nalatig geweest. De meldkamer had nooit toestemming mogen verlenen de sirene en het zwaailicht uit te zetten. De verdachte zei al dat de meldkamer regelmatig onder hoge druk agenten vraagt om verkeersregels te overtreden. De advocaat bepleitte vrijspraak.

De uitspraak is op 31 oktober.