895566
Binnenland

Jaar celstraf voor kunstheling

De 37-jarige Ryan L. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf voor de heling van drie kunstwerken van Jan Schoonhoven. De rechter ging woensdag mee in de stelling van het Openbaar Ministerie (OM) dat hij wist dat de werken gestolen waren.

Het OM eiste eerder een celstraf van 15 maanden tegen de Amsterdammer. De rechtbank komt tot een lagere straf omdat L. uiteindelijk zelf twee van de gestolen waardevolle stukken naar de politie bracht en melding maakte van het derde werk, dat bij veilinghuis Sotheby's was ingebracht.

De werken van Schoonhoven (1914-1994) werden in maart vorig jaar gestolen uit het museum Van Bommel van Dam in Venlo. Een van de papier-maché reliëfs ging een paar maanden later onder de hamer bij Sotheby's in Londen en bracht ruim 213.000 euro op. Het bleek te zijn ingebracht door L. De nieuwe eigenaar ontdekte al snel dat het serienummer was vervalst en dat het werk gestolen was. L. meldde zich daarna met de twee andere stukken bij de politie. Na zijn bezoek aan de politie belandde hij in de cel en zat hij 7 maanden vast.

Hij blijft volhouden de stukken te hebben gekocht in een kringloopwinkel in Amsterdam-West.

De rechtbank nam in zijn overweging mee dat L. in 2012 al eens was veroordeeld tot 9 maanden celstraf voor de heling van twee antieke globes.