Nieuws/Binnenland
895649
Binnenland

Dieven drogeerden slachtoffers homocircuit

Twee mannen die worden verdacht van een reeks diefstallen in het homodatingcircuit, zouden een aantal slachtoffers hebben gedrogeerd met scopolamine, een middel dat wordt gebruikt tegen reisziekte. De methode kwam aan het licht nadat in mei een 53-jarige man dood in zijn huis in Apeldoorn werd gevonden. Ook hij zou slachtoffer van het stelende duo zijn geworden.

Specialisten onderzoeken nog of de dood van de man het gevolg is geweest van het toedienen van de scopolamine. Hoge doseringen van het middel zijn gevaarlijk. De politie heeft naast de zaak van de overleden Apeldoorner nog twee andere gevallen in onderzoek waarbij de slachtoffers scopolamine binnen hebben gekregen. Van blijvend letsel of schade is bij deze mensen niets gebleken. Ze hebben wel verklaard dat ze zich niet lekker hebben gevoeld.

Het verdachte tweetal, 41 en 35 jaar oud, staat dinsdag pro forma terecht bij de rechtbank in Arnhem. Zij legden via datingsites contact met homoseksuele mannen, zegt het Openbaar Ministerie. Tijdens afspraakjes werd de pincode afgekeken en de pinpas gestolen, in een paar gevallen werden ook nog huissleutels en andere spullen ontvreemd. Daarna verbraken de mannen het contact en werd er geld van de rekeningen van slachtoffers gehaald. Behalve de scopolaminezaken onderzoekt de politie nog negen aangiften.

De familie van de man uit Apeldoorn meldde dat zijn pinpas was verdwenen en dat er na zijn dood mee was gepind. In augustus bleek uit toxicologisch onderzoek dat er scopolamine in zijn lichaam zat. In de loop van het onderzoek naar de diefstal kreeg de politie een verdachte in het vizier. Deze man werd herkend op beelden die de politie bij RTV Noord-Holland toonde; hij kon in juli samen met de andere verdachte worden aangehouden. In het huis van een van hen vond de politie duizenden xtc-pillen. De verdachten komen uit Bloemendaal en Bussum.