Nieuws/Buitenland
89580
Buitenland

Visser overleeft 56 dagen in gammel bootje op zee

MANILLA - Een 21-jarige visser uit de Filipijnen heeft 56 dagen doorgebracht op zijn gammele bootje, dobberend in open zee. Rolando Omongos overleefde door regenwater te drinken uit een plasic fles. Zijn oom overleefde het hachelijke avontuur niet.

Rolando werd op 9 maart verzwakt en verwilderd aangtroffen door een visser voor de kust van Papoea Nieuw Guinea, 3200 kilometer verwijderd van de haven in de Filipijnen waar zij op 21 december vertrokken.

De twee werden begin januari verrast door een hevige storm. „Ze moesten hun vissersboot verlaten en kwamen terecht op een klein reddingsbootje, zonder eten, brandstof, visgerei en drinkwater”, vertelt de 40-jarige moeder van de Rolando aan een Filipijnse krant.

Familieleden dachten dat de mannen waren overleden op zee. „Na een week konden ze niet meer praten. En later stierf mijn broer. Hij zei dat er geen tranen kwamen toen hij moest huilen omdat zijn ogen te droog waren.”

„Hij hield het lichaam van zijn oom aan boord omdat hij hoopte dat hij gered zou worden. Toen het lichaam begon te stinken, heeft hij het overboord gegooid.”