Nieuws/Binnenland
895820
Binnenland

Stad vol betrokken winkeliers

Eerlijk Arnhem

Elke maand shoppen we in een andere stad. Als we Arnhem binnenrijden, zien we meteen een bordje met ’Arnhem Fair Trade Gemeente’. Eenmaal in het centrum blijkt dat Arnhem niet alleen gezellige winkelstraten heeft en voldoende parkeergelegenheid, maar ook opvallend veel winkeliers die sociaal, biologisch of duurzaam ondernemen.

Een van die winkeliers is Milou Geerling van Mimint (13). In haar kleine winkeltje met alleen maar biologische producten hangt een krijtbord aan de muur met: Buy it with thought. Cook it with care. Use what is left. „Met mijn winkel wil ik andere mensen inspireren om op een ander manier na te denken over eten. Zonder dat het allemaal zo zwaar en duf is”, lacht de opgewekte Geerling.

Uiteraard heeft Arnhem een hoofdstraat in het centrum met de grote ketens als H&M, WE en Hema. Recentelijk is de Bijenkorf uit Arnhem verdwenen. „Dat was wel even schrikken voor de winkeliers omdat het warenhuis een grote aantrekkingskracht op de stad had”, vertelt Maurice Chattelin, woordvoerder van de gemeente Arnhem. „Maar we hebben er de Primark voor teruggekregen, daar zijn we ook enorm blij mee.”

Stegenkwartier

Primark ligt midden in het Stegenkwartier, een winkelgebied aan de rand van het centrum waar we allerlei leuke kleine winkeltjes vinden, veelal met een hart voor duurzaam, fair traide of biologisch. Dress me Dutch (11) van Danielle Derksen in de Zwanenstraat is daar een voorbeeld van. „Ik vind het belangrijk dat mode een verhaal heeft en dat we weten waar en op welke manier het geproduceerd is. Ik wil dat iedereen die betrokken is bij een kledingstuk blij is. Dus niet alleen ik of degene die je jas koopt, maar ook de mensen die de jas gemaakt hebben”, vertelt Derksen trots.

Ook de sieradenontwerpster Minouche Mulder van de stijlvolle sieradenwinkel Minouche en Rûne (6) is bezig met eerlijke producten. „Wij werken sowieso graag met natuurlijke materialen. Momenteel zijn we bezig om een fair trade-lijn op te zetten. Goud winnen is een gevaarlijk proces en wij vinden het belangrijk dat iedereen binnen het proces eerlijk betaald wordt”, zegt Minouche. Tegenover Minouche en Rûne zit Lingerie van ’t Eiland (7), een zaak met goede merken en behoorlijk advies.

Bij Van Mij (5) van Mariëlle Joosten in de Kerkstraat iets verderop ligt de nadruk niet direct op de ideologie achter haar producten, maar is die stiekem wel aanwezig. In deze winkel vooral producten die het leven aangenamer maken, zoals grote zachte kussens van organisch katoen of lieflijke vaasjes. „Alles wat in mijn winkel hangt vind ik zelf mooi. Ik hou ervan als het feestelijk is, maar niet schreeuwerig en een beetje verfijnd. En het moet niet te serieus zijn. Dat ben ik zelf ook niet”, zegt Joosten. Een winkel waar we ook blij van worden, is Het Kookeiland (12) van Harm en Marloes van der Togt. Zij waren een van de eersten die in het Stegenkwartier neerstreken negentien jaar geleden. „We hebben het hier zien veranderen. In het begin was hier vrij weinig, het was nog een straat waar auto’s reden. Nu wordt het Stegenkwartier ook wel de Zeven Straatjes van Arnhem genoemd”, vertelt Van der Togt. Zijn winkel staat vol met ‘alles wat maar met koken te maken heeft’.

Piepei

Zelf is de winkelier erg enthousiast over het ’piepei’. „Dat is een kookwekker die je in de pan kan gooien en gaat piepen als het ei gaar is. Dat vinden we een leuk product momenteel.” Ook in het Stegenkwartier: de tassenwinkel Maii (4), van moeder en dochter Ineke Mooij en Barbara de Leeuw. „Wij staan vooral bekend om onze gekleurde tassen die mijn dochter Barbara ontwerpt. Maar we verkopen ook sieraden en horloges”, vertelt Ineke, die als trotse moeder de credits vooral naar haar dochter wil laten gaan. Tegenover Maii zitten twee winkels waar we even naar binnen móeten. Zowel bij La Don-Don (3) als bij Dutch things and more (2) verkopen ze van alles voor in en om het huis. Bij La Don-Don houden ze van wat gezellige en landelijke accessoires, terwijl het bij de buren iets strakker is met meer designspulletjes. Wie toch aan het struinen is, kan de Wielakkerstraat zeker niet overslaan. Ook daar zitten schattige winkeltjes waar de ziel voelbaar is: Blossom & Things (8) voor poëtisch kinderspul, Heden Natuurlijk Genieten (9) voor een zak snoep uit grootmoederstijd en Atrium (10), voor wie graag op een natuurlijke manier wil wonen.

We verlaten het Stegenkwartier en bevinden ons tussen de grote ketens. Ook daar vinden we nog wat pareltjes. Boekhandel Hijman Ongerijmd (1) lijkt een behoorlijke boekenwinkel, maar heeft eenmaal binnen toch een intieme sfeer. De huidige eigenaar heeft de boekhandel, die al sinds jaar en dag in Arnhem zit, vorig jaar overgenomen. „Ik had aanvankelijk een boekhandel gespecialiseerd in poëzie, filosofie en kunst. We hebben daar een goed gesorteerd assortiment van. Daarnaast proberen we een zo groot mogelijk assortiment in de winkel te hebben liggen. Liever veel titels en kleine stapels, dan andersom”, vindt Theo Beneder, die met zijn klassieke voorkomen net dat beetje cachet geeft dat een boekhandel nodig heeft. Voor wie liever een goed stripboek heeft, kan bij De Noorman (17) in de Koningstraat zijn hart ophalen.

Wij besluiten de dag af te sluiten met een goede kop koffie en een broodje met avocado en bacon bij de sfeervolle lunchroom (met een heerlijke taartenafdeling) Urban Chef (16) van Ozana Ívic. „Wij zitten hier nu vijf jaar. Ik ben dol op koken en vond dat Arnhem wel toe was aan iets meer dan een broodje gezond. En ik moet je zeggen dat ik vind dat Arnhem de afgelopen twee jaar behoorlijk is veranderd. Het leeft hier meer en het is sprankelend geworden. Arnhem is gewoon een heel leuke stad geworden”, vindt Ívic. Bij Urban Chef maken ze veel gebruik van groente als hoofdingrediënt. Radicaler is Rawsome (15) op de Nieuwstad. Daar verkopen ze niet alleen biologische gerechten, ze zijn ook nog eens veganistisch en gluten- en suikervrij. Maar dat betekent niet dat we daar niet kunnen genieten van een overheerlijke appeltaart of een goede brownie. Op de Nieuwstad zit ook Louella Hair and Fashion (14), die naast een nieuwe haardracht ook totale metamorfoses geven. Om helemaal als nieuw thuis te komen, na een dagje shoppen in Arnhem.