Nieuws/Binnenland
896020
Binnenland

Ebola: de 5 meest gestelde vragen

Het ebolavirus heeft volgens de laatste cijfers aan ruim 4400 mensen in West-Afrika het leven gekost. Sierra Leone, Guinee en Liberia zijn het zwaarst getroffen. De omvang van de ebola-uitbraak in West-Afrika wordt met het aantal gemelde doden en zieken volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 'sterk onderschat'. Wat is ebola precies en hoe bang moeten wij zijn!? Vijf veelgestelde vragen over het virus.

  • Wat is ebola?

Het ebolavirus is een ernstige, vaak fatale ziekte. Zo'n 90% van de geïnfecteerde patiënten overlijdt.

Ebola dook voor het eerst op in 1976 toen er uitbraken waren in Congo en Soedan.  De oorsprong van het virus is tot de dag van vandaag niet bekend, maar men heeft sterke vermoedens dat vleermuizen de bron zijn.

  • Hoe raken mensen besmet met het virus?

Mensen worden volgens de World Health Organization (WHO) besmet met het virus door nauw contact met besmette dieren.

En besmet persoon kan het virus weer op andere mensen overbrengen door direct contact (via beschadigde huid of slijmvliezen) en via bloed of andere lichaamsvloeistoffen (ontlasting, urine, speeksel, sperma).

Infectie kan ook optreden als aangetaste huid of de slijmvliezen van een gezond persoon in contact komen met omgevingsobjecten die zijn besmet met vloeistoffen van een ebolapatiënt. Denk hierbij aan vervuilde kleding, beddengoed of gebruikte naalden. Verspreiding van het virus via de lucht is nog nooit aangetoond.

  • Wie lopen het meeste risico op besmetting? 
  • Medewerkers in de zorg,
  • familieleden en andere naasten van een besmet persoon,
  • rouwenden die direct contact hebben gehad met het lichaam van een overledene als onderdeel van begrafenisceremonies en
  • jagers die in directe aanraking komen met dode dieren. 
  • Wat zijn de symptomen?

De incubatietijd —de periode tussen besmetting en de eerste symptomen— ligt ergens tussen de 2 en de 20 dagen. De patiënt is besmettelijk vanaf het moment dat de eerste symptomen de kop op steken, zoals:

Een infectie met het ebolavirus kan alleen worden bevestigd door middel van laboratoriumonderzoek.

  • Kan kan er worden gedaan tegen ebola?

Er bestaat nog geen breed toegankelijk vaccin of behandeling tegen ebola. Er zijn wel vaccins die nog in de testfase zijn, waaronder ZMapp, dat aan enkele besmette hulpverleners is toegediend. Het is bij een ebolavedenking belangrijk zo snel mogelijk iedereen op te sporen die contact heeft gehad met iemand die is besmet. Zij worden in de gaten gehouden en moeten in quarantaine zodra ze tekenen van besmetting vertonen. Overigens kan met simpele hygiëne, zoals het wassen van handen, het risico op besmetting sterk worden teruggedrongen.