Nieuws/Binnenland
896511445
Binnenland

Zand als asbak

86.954 sigaretten van stranden gehaald: Zandvoort koploper

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

DEN HAAG - Vrijwilligers hebben in iets meer dan twee weken 86.954 sigarettenpeuken van de Nederlandse stranden gehaald. „Dat zijn er bijna 30.000 meer dan vorig jaar”, zegt strandafvalexpert Marijke Boonstra. De grootste hoeveelheid peuken is gevonden op het strand van Zandvoort. Vrijwilligers haalden daar 33.121 stuks weg. Daarmee is Zandvoort koploper. Op het strand van Scheveningen, de nummer 2 op de lijst, zijn bijna 13.000 peuken weggehaald, meldt Stichting De Noordzee, de organisator van de schoonmaakactie.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

1567 vrijwilligers ruimden in dertig etappes 4408 kilo afval op, waaronder dus veel peukjes. „Eén peuk kan wel duizend liter water vervuilen, bestaat voor 95 procent uit plastic en zit vol giftige stoffen. Enorm schadelijk voor het milieu en gevaarlijk voor dieren”, legt Boonstra uit.

De vrijwilligers van de Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee hebben ook bijzondere vondsten gedaan. Zo werd op Schiermonnikoog een appelsapverpakking gevonden uit 1983. Ook troffen vrijwilligers een coronatest en een hoefijzer aan. Bovendien is drieënhalf jaar na de containerramp met de MSC Zoe, waarbij 342 containers boven de Waddeneilanden overboord sloegen, nog afval gevonden dat afkomstig is uit de containers van het schip.

Vogelgriep

Als gevolg van de vogelgriep zijn ook veel dode vogels op de stranden aangetroffen. „Het is een verdrietig en naar gezicht om dagelijks tientallen vogels te zien liggen. Het laat zien hoe kwetsbaar Noordzeedieren zijn en dat het belangrijk is dat we de natuur beschermen”, zegt Sebastiaan Verkade, projectleider van de Beach Cleanup Tour.

Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie. De stichting organiseerde de schoonmaakactie voor de negende keer. „Als peuken eenmaal op het strand liggen, zijn ze ontzettend moeilijk om op te ruimen. Ze zijn te klein om met machines op te ruimen en door hun kleur vallen ze ook niet op. Ook worden ze minder snel opgeraapt want zo’n stinkende peuk is toch smerig en daarbij niet hygiënisch”, aldus de organisatie.