Nieuws/Binnenland
896526
Binnenland

Vrijheidskaravaan begint in Breda

De karavaan die dit jaar en volgend jaar de route van de bevrijders gaat volgen, gaat zondag 26 oktober van start in Breda. Daarna volgen nog minimaal elf steden door heel Nederland, zoals Vlissingen, Blerick, Venlo, Den Haag, Rotterdam en Groningen in verband met de viering van 70 jaar vrijheid.

Het evenement neemt 9 maanden in beslag. In iedere plaats die de karavaan aandoet, volgt er een interactief programma met korte films en gesprekken over vrijheid. Jongeren kunnen een vrijheidsgame spelen en er is livemuziek. Ook worden er door fooddesigner Ralph Geerts gerechten klaargemaakt die smaken naar vrijheid.

De organisatie nodigt in elke plaats de lokale bevolking uit om aan een mobiele keukentafel verhalen over vrijheid te komen vertellen. Verhalen moeten de verbindende factor zijn tussen generaties en verschillende culturen, vindt de organisatie. Zo wil die het idee van vrijheid aan nieuwe generaties doorgeven.

Mensen wordt ook gevraagd beeltenissen, films, gedichten en/of andere voorwerpen die symbool staan voor vrijheid mee te nemen naar de festivallocaties. Deze worden tentoongesteld en reizen mee naar de volgende steden die de bevrijdingskaravaan aandoet.