Nieuws/Binnenland
896559
Binnenland

Alle personeelspassen rechtbanken vervangen

Alle ongeveer 12.000 passen die medewerkers van rechtbanken gebruiken, worden vervangen. De Raad voor de Rechtspraak wil schoon schip maken en daarom krijgen alle mensen een nieuwe pas. Het gaat om medewerkers van 11 rechtbanken, vier gerechtshoven maar ook cateraars en schoonmakers. Dat maakte de raad zondag bekend.

Dat is besloten omdat journalist Alberto Stegeman heeft aangetoond dat de registratie en autorisatie van de zogenoemde rijkspassen bij de rechtbank Midden-Nederland niet op orde is. Stegeman gebruikte een pas van een oud-medewerker om via de personeelsingang naar binnen te gaan, met een wapen en een filmcamera op zak. De uitzending van dat SBS6-programma is zondagavond.

De zogenoemde rijkspas is nodig om een gerechtsgebouw te kunenn betreden zonder door poortjes te moeten die controleren op bijvoorbeeld metalen voorwerpen.

Verder worden de beveiligingsprocedures voor de verstrekking en inname van de passen aangescherpt. De vervangingsoperatie moet zo snel mogelijk zijn afgerond maar een tijdpad durfde een woordvoerster van de raad niet te geven.

Het is de belangrijkste taak van de raad om te zorgen dat de gerechten hun werk goed kunnen doen.

Stegeman zelf vindt dat het vervangen van alle personeelspassen „mij wel laat zien dat de administratie een grotere rotzooi is dan ik had gedacht, anders zouden ze het wel met kleinere maatregelen oplossen”. Dat zei hij tegen de entertainmentdienst BuzzE.