Nieuws/Binnenland
896841
Binnenland

SP: Turkije moet Kobani helpen

Turkije moet Koerdische strijders de gelegenheid geven om de Koerdische bevolking in de Noord-Syrische stad Kobani te verdedigen tegen de terreurbeweging Islamitische Staat. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken moet daar bij de Turken op aandringen. SP-Kamerlid Harry van Bommel bepleit dat vrijdagavond.

Van Bommel verwijst naar een noodkreet van VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura die vrijdag waarschuwde dat Kobani een tweede Srebrenica dreigt te worden. Hij wil dat de Turken alles doen wat ze kunnen om een massamoord in Kobani te voorkomen. Van Bommel vindt dat extra hulp voor Kobani dringend noodzakelijk is.

„Het komt niet vaak voor dat een VN-gezant zo expliciet waarschuwt voor een bloedbad. Als Turkije niet snel meer hulp biedt aan de vluchtelingen en logistieke steun geeft aan hun ontsnapping, is een humanitaire ramp aanstaande”, aldus Van Bommel.

De SP is tegen Nederlandse militaire actie in Syrië en ook tegen de huidige operatie met F-16's boven Irak.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken liet eerder vrijdag al weten voorlopig weinig te zien in het plan van de VN-gezant. Hij vindt dat er gekeken moet worden naar een no-flyzone, humanitaire corridor en bufferzone bij Kobani.