Nieuws/Binnenland
896978
Binnenland

Hard optreden tegen levensgevaarlijk mobieltje

De politie moet hard optreden tegen het ,,levensgevaarlijke" gebruik van smartphones op de fiets. Dat vindt de voormalig landelijk verkeersofficier van justitie, Koos Spee.

,,Bellende jongeren missen totaal wat er op de weg gebeurt", zegt Spee over bellen en Whatsappen op de fiets. ,,Dat is levengevaarlijk, net als niet handsfree bellen in de auto. Alleen met een verbod kun je dit probleem met wortel en tak uitroeien."

Minister Schultz zei eerder over een dergelijk verbod dat handhaven lastig is. Spee doet dat af als onzin. ,,Als je dit belangrijk vindt, is het wel degelijk te handhaven. Dat betekent dat je structureel moet controleren, maar dat kan heel effectief: door bijvoorbeeld te controleren bij een school. Als vier jongeren een boete krijgen, gaat dat als een lopend vuurtje door de school. Veel van die jongeren zullen het dan in het vervolg wel laten om hun mobieltje op de fiets te gebruiken."

De voormalig verkeersofficier krijgt in de Gelderlander bijval van verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen die voorlichting en campagnes afdoet als nutteloos. ,,Jongeren laten zich niet afschrikken door campagnes. Het leidt nauwelijks tot een gedragsverandering."

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu lanceerde vorige week een campagne waarin fietsers worden opgeroepen om verantwoord om te gaan met smartphones in het verkeer. De campagne 'Aandacht op de weg' roept fietsers dan ook op om even op een veilige plek stil te gaan staan als ze iets op internet willen opzoeken of zich willen verdiepen in de sociale media.