Nieuws/Binnenland
897032
Binnenland

'Biseksueel blijft op werk liever in kast'

Bijna een derde van de mensen in Nederland met biseksuele gevoelens komt daar niet voor uit. En 60 procent van die groep kiest ervoor om op het werk te zwijgen over zijn of haar geaardheid, aldus het COC. Mede door die cijfers heeft de belangenvereniging voor lesbiënnes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT's) ervoor gekozen biseksualiteit vrijdag centraal te zetten tijdens de zesde editie van Coming Out Dag.

Een mogelijke verklaring voor die hoge cijfers is dat biseksuelen te maken hebben met een gebrek aan acceptatie en vooroordelen, meer dan homoseksuelen en lesbiennes, zo denkt COC-voorzitter Tanja Ineke. „Mensen krijgen dan vaak opmerkingen te horen als 'Je bent zeker homo en durft het niet te zeggen' of 'Je kunt niet kiezen' of 'Je bent oversekst'. Biseksuelen moeten vaak uitleggen dat ze écht bi zijn. Dat ze écht op vrouwen én mannen vallen. Dat ze niet eigenlijk lesbisch, homo of hetero zijn.”

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau is ruim één op de tien Nederlanders biseksueel, dus ongeveer 1,7 miljoen mensen. In tegenstelling tot homoseksuelen en lesbiennes zijn er bij de biseksuelen weinig rolmodellen. Dat kan voor mensen een extra belemmering zijn.

Het COC verspreidt vrijdag honderdduizenden posters, onder meer via krant Metro en de COC's in Nederland, met daarop zes biseksuelen. Ineke: „We zijn blij dat deze mensen dit willen doen. Hopelijk bereiken we hiermee een groot publiek en krabben veel mensen zich voortaan achter de oren en denken ze wat langer na als ze opmerkingen naar collega's willen maken.” Het is de bedoeling dat de posters op zichtbare plekken, op het werk of thuis, komen te hangen.

Coming Out Dag is een idee dat in 2009, op initiatief van minister Ronald Plasterk, werd overgenomen uit de Verenigde Staten. Vorige thema's waren 'acceptatie van homoseksuelen in de sport' en 'mannelijke vrouwen en vrouwelijke mannen'.

Ineke opent Coming Out Dag vrijdag bij het bedrijf Arcadis in Amersfoort. Aan het einde van de middag is minister Jet Bussemaker in Nijmegen waar 40 grote Nederlandse gemeenten de intentieverklaring 'Regenboogsteden' ondertekenen. De wethouders van die gemeenten spreken daarmee af dat zij zich inspannen om de sociale acceptatie van LHBT'ers te vergroten en het thema een vaste plaats te geven binnen hun gemeente.