Nieuws/Binnenland
897125
Binnenland

'Student defensie bedreigd en aangevallen'

Een student van een zogenoemde VeVa-opleiding, een defensieopleiding, is eind september bedreigd op het station in Boxtel. De politie doet onderzoek naar de bedreiging, toen de student volgens de woordvoerder in een herkenbaar uniform van de school liep.

De woordvoerder reageerde daarmee donderdagmiddag op een screenshot van een interne mail binnen defensie. In die mail wordt de bedreiging, waarbij de student een mes op de keel werd gezet, beschreven.

Het is niet duidelijk of het incident verband houdt met het feit dat de student een herkenbaar uniform droeg. Op dezelfde dag, 26 september, werd bekendgemaakt dat studenten niet in uniform mogen reizen, naar aanleiding van een dreigende videoboodschap van een Nederlandse jihadstrijder. Volgens de interne mail zou de dader tegen het slachtoffer hebben gezegd: „Ik ken jou en ik weet wat je doet. Als ik je nog een keer tegenkom, dan steek ik je neer.”

Ook een tweede incident staat in de mail genoemd. In het Overijsselse Deurningen probeerde een auto in te rijden op studenten in uniform. Ze sprongen in de berm en bleven ongedeerd. De politie en de betreffende school konden donderdagmiddag nog geen reactie geven op het incident in Deurningen.

Het ministerie van Defensie wil niet ingaan op de zaken. „In de regel gaat Defensie nooit in op specifieke beveiligingsmaatregelen, dreigingen of toenaderingen door radicalen”, aldus een woordvoerder.