Nieuws/Binnenland
897454
Binnenland

'Wilders moet zwijgen tijdens verhoor'

Geert Wilders moet gehoor geven aan de oproep van het Openbaar Ministerie om vragen te beantwoorden, zegt Bram Moszkowicz die de PVV-voorman tijdens de eerste rechtszaak bijstond als advocaat, ,,maar ik zou hem adviseren om zich te beroepen op zijn zwijgrecht”, zegt Moszkowicz.

De voormalig advocaat heeft de indruk dat het OM dit keer zekerder is van zijn zaak. Er wordt nu al in een persbericht aangegeven dat ,,strafvervolging in de rede ligt”. Dat lag anders in de eerdere procedure. Het OM besloot destijds Wilders niet te vervolgen, maar werd daar vervolgens toe gedwongen via een zogenoemde artikel 12-procedure. De zaak vond plaats in 2010 en 2011. Het OM vroeg en kreeg vrijspraak.

Moszkowicz ziet de beslissing van het OM om Wilders eerst te horen als ,,een tussenstap. Ik snap dat wel. Alvorens reeële stappen te zetten is het goed om hem te laten uitleggen wat hij nu precies heeft bedoeld. Maar als ik zijn advocaat was, zou ik hem aanraden zich te beroepen op zijn zwijgrecht.”

Advocaat Geert-Jan Knoops van Geert Wilders wil donderdag nog niet inhoudelijk reageren op de verdenking tegen zijn cliënt. Ook gaat hij niet in op het verhoor dat Wilders te wachten staat.