Nieuws/Binnenland
897521
Binnenland

Uitspraken Samsom en Spekman niet strafbaar

PvdA-leider Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman worden niet vervolgd voor hun uitspraken over Marokkanen. De uitlatingen zijn niet strafbaar, aldus het Openbaar Ministerie in Amsterdam donderdag.

Samsom had in 2011 in NRC Handelsblad gezegd dat Marokkaanse jongeren een „etnisch monopolie” op straatoverlast hadden. Spekman had in 2008 tegen Vrij Nederland gezegd: „De Marokkanen die niet willen deugen, moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen.” Volgens het OM hadden Samsom en Spekman het „over gedrag en niet over ras”.

Ongeveer 140 mensen hadden aangifte gedaan tegen de PvdA'ers wegens discriminatie. Onder de klagers waren PVV'ers, die wilden terugslaan voor de discriminatie-aangiften tegen Geert Wilders. Die had tijdens een campagnebijeenkomst gezegd dat Den Haag „een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen” zou moeten worden. Ook liet hij zijn publiek scanderen dat er „minder, minder, minder” Marokkanen zouden moeten zijn. Die uitlatingen zijn wel strafbaar, aldus het OM.

Volgens Wilders gingen de uitspraken van Samsom en Spekman verder dan die van hemzelf. „Als Vrouwe Justitia echt blind is, dan zouden dit soort uitspraken gelijk behandeld moeten worden”, zei Wilders destijds.