897598
Binnenland

SP hekelt 'baantjescarrousel' PvdA

De benoeming van voormalig PvdA-wethouder Rinda den Besten als ’gezondheidsambassadeur’ voor achterstandswijken zet kwaad bloed bij Kamerleden. „Alweer krijgt een geprofileerde partijgenoot een klus van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid)”, stelt SP-Kamerlid Leijten, die de baantjescarroussel van de PvdA hekelt. Ook PVV’er Agema vindt dat het hem ’zou sieren als hij eens niet een partijgenoot zou benoemen’.

Den Besten vertrok in 2013 met een hoop heisa als wethouder van Utrecht. Ze maakte daar nog de meeste indruk door zes weken wachtgeld te vragen om van op vakantie te gaan. Ze was echter vrijwillig vertrokken en had al een nieuwe baan had als voorzitter van de PO-raad, de koepel van lagere scholen. Na grote commotie in de Domstad zag ze van het geld af. Voort haar afscheidsfeestje werd overigens nog ruim 12 duizend euro vrijgemaakt.

In haar nieuwe functie als gezondheidsambassadeur gaat ze bevorderen dat allerlei verschillende subsidies en preventieprogramma’s die er zijn voor achterstandswijken, efficiënt worden gebruikt. Het potje voor dit beleid wordt komend jaar verdubbeld, naar twintig miljoen euro. Het gezondheidsverschil tussen hoge en lage inkomens is een stokpaardje van de PvdA. Uit onderzoek blijkt dat mensen in achterstandsbuurten gemiddeld zes jaar korter leven, en bovendien zo’n negentien jaar doorbrengen in minder goede gezondheid.

Beste voor de baan

Stokpaardje of niet, partijpolitiek heeft volgens Van Rijn geen enkele rol gespeeld in de keuze voor Den Besten. „Ze was gewoon de beste die voor deze baan te vinden is, in Utrecht heeft ze dit al heel goed gedaan”, zegt hij over de reden van de benoeming.

Leijten heeft daar twijfels over, en stelt Kamervragen. „Waarom nemen ze niet iemand met zorgervaring?” Ze wijst erop dat nog geen maand geleden PvdA-coryfee Han Noten werd aangesteld als voorzitter van een commissie die moet waken over de decentralisaties van onder meer de zorg. Dit oud-lid van de Eerste Kamer volgde in 2012 nog Van Rijn op als president-commissaris bij ouderenzorginstelling Espria/Woonzorg. Die functie moest de huidige bewindsman opgeven omdat hij toetrad tot het kabinet. Ook werd een andere sociaaldemocratische oud-senator, Pauline Meurs, begin september voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid.